Nauka 6.05.2010, 16:23 anty-rakowe pożywienie? Czy istnieje pożywienie zdolne do niszczenia komórek nowotworowych? W naukowym światku zdania są podzielone. Prawie 40 lat temu, ówczesny prezydent USA Richard Nixon podpisał National Cancer Act,...
Nauka 3.05.2010, 21:46 Witamina B12 Witamina B12 jest jedną z najważniejszych witamin z grupy B. Jest także największą znaną biomolekułą - jedynym wykrytym jak dotąd związkiem metaloorganicznym, występującym naturalnie w organizmach żywych. Witamina ta...
Nauka 2.05.2010, 22:32 Słoneczna Witamina D Witaminy są bardzo niedocenianymi substancjami. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z ich ważnej roli w naszym organizmie, jednak najczęściej nasza wiedza o nich jest bardzo mała, lub zgoła żadna. Ich właściwości są również...
Nauka 30.04.2010, 14:58 Hipokrates w grobie się przewraca Niejednokrotnie zastanawiałem się nad działalnością firm farmaceutycznych i ściśle z nią powiązanej, współczesnej medycyny. Przeciętny Kowalski jest obecnie agresywnie atakowany reklamą pigułek na wszystko. Będąc...
Nauka 28.04.2010, 22:37 Zapomniane Zboża W dobie Mc'Donalda, białego "wacianego" pieczywa, bezwartościowego mleka i margaryny, pewne rodzaje jedzenia poszły w zapomnienie. Jednym z produktów kiedyś obecnym powszechnie w naszej diecie - a którego spożycie...
Nauka 27.04.2010, 18:19 Sól - Wróg czy Przyjaciel ? D ziś o soli – jednym z podstawowych obok cukru dodatku do przetworzonej żywności, oraz najpopularniejszej, obok pieprzu, przyprawie kuchennej. Sól w kuchni była używana od wieków, początkowo w formie...
Nauka 25.04.2010, 16:50 Krótka Ballada o Cukrze Postanowiłem postraszyć was drodzy czytelnicy jeszcze troszkę :-). Moje ostatnie dwie notki nie należały do "przyjemnych" – niestety, postanowiłem kontynuować ten smutny ciąg informacji o trujących substancjach....
Nauka 23.04.2010, 17:07 O Glutaminianie Sodu słów kilka Przyszedł czas na kolejną, po aspartamie, "magiczną" substancję masowo dodawaną do przetworzonej żywności, od wielu lat – Glutaminian sodu. Każdy, kto czyta etykietki ze składem, na pewno natknął się nie raz i...