herbaciane poletkozdjęcie własne
herbaciane poletkozdjęcie własne
zhongguo zhongguo
907
BLOG

HERBATA - NAPÓJ BOSKI! część I

zhongguo zhongguo Kultura Obserwuj notkę 13

Z historią obejmującą ponad 4500 lat nic nie może być bardziej związane jak najpopularniejszy napój na świecie - HERBATA 

Przez tysiące lat - z pewnością od początku historii pisanej w Chinach -  widziano w tym napoju źródło zdrowia i przyjemności czcząc go hojnie.

Przygotowanie herbaty jest arcydziełem. Wybór odpowiedniej wody, w zależności od rodzaju herbaty w  tempetaturze od 70°C do 100°C przygotowywanej, zachowanie  właściwych  proporcji, wybór właściwego  naczynia i sposób podania napoju są istotne. Podczas degustacji wszyscy jesteśmy braćmi, siostrami i dziećmi matki-natury, wspólnie połączeni szczęściem i pełni energii po spożyciu tego magicznego napoju stajemy się godnymi  dziećmi SMOKA. Tak mawiano w dawnych czasach. Dzisiaj picie herbaty jakby się zwulgaryzowało. Często spotykam się z jej piciem w plastykowych kubeczkach, z radością  jednak witam w herbaciarniach  tradycyjną metodę kiedy sztuka picia herbaty jest kultywowana . W Chinach mam moje wypróbowane sklepy, w których się wiernie zaopatruję, bez herbaty nie mogę żyć, piję ją przez cały dzień. Rano - zieloną, po południu - niebiesko-zieloną, a wieczorem - pu er, zwaną również czerwoną. I zapewniam Was herbata jest dobra na wszystko! Jak podają wspaniałe źródła ma nieskończoną listę swych korzystnych właściwości dla zdrowia:

  • wspomaga pracę wątroby - skutecznie walczy z nadwagą
  • obniża poziom cholesterolu
  • pobudza procesy trawienne
  • zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu - wolnych rodników
  • łagodzi skutki spożycia alkoholu
  • wzmacnia organizm
  • zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach
  • pobudza mikrokrążenie
  • poprawia pamięć
  • obniża ciśnienie
  • uspokaja

Historia herbaty zaczyna się dawno, dawno temu... jeśli wierzyć legendzie cesarz SHEN NONG  sławny eurydyta rządzący w wielkim imperium Chin nałożył obowiązek gotowania wody w trosce o higienę na dworze.Pewnego dnia gdy służba gotowała wodę z pobliskiego drzewa wiatr zesłał kilka suchych liści, utworzyła się brunatna infuzja stajac się wkrótce najbardziej popularnym orzeźwiającym napojem.. i tak dzień ten wpisał się w archiwa jako dzień narodzin herbaty.

Po raz pierwszy zapiski bogato ilustrowane o boskim napoju pojawiają się w 780 roku w trzech tomach ukazujących jego uprawę, produkcję i ceremonię picia.

Herbata była zawsze ważną częścią  chińskiej gospodarki. Chiny są pierwszym krajem w świecie, który ją zasadził, przygotował i pił, jest ona również bardzo ważnym elementem w życiu Chińczyka, nie tylko stanowi niezbędny napój, ale stała się filozofią kultury, manifestem estetycznego punktu widzenia i sposobu życia w Chinach. Gdy przekraczamy progi domu, zamiast tradycyjnego powitania na dzień dobry słyszymy "pijesz herbatę" z większym akcentem raczej na propozycję niż na zapytanie. Niektórzy nawet się nie pytają i podają nam herbatę.

Wiemy już, że są różne rodzaje herbaty. Czerwona miała swą wartość wymienną podczas wypraw na JEDWABNYM SZLAKU , gdzie droga biegła z Chin do Europy przez Azję Środkową. Marco Polo przybył do Chin w 1271 roku, zauroczony tym krajem długo w nim pozostał. Za sprawą przedsiębiorczych kupców setki tysięcy ton herbaty zawędrowało do Europy. W tamtych czasach wyprawa przez pustynię GOBI trwała ponad 5 tygodni...


zdjęcia: image


CDN

Zobacz galerię zdjęć:

zhongguo
O mnie zhongguo

CHINY - to moja pasja i powołanie. KRAJ, w którym jest najwięcej ludzi do polubienia. JĘZYK, HISTORIA, KULTURA, TRADYCJA ... wszystko mnie interesuje. Wśród moich podróży po Chinach losy wiodą mnie tam gdzie jest zawsze coś do odkrycia </&lt NAGRODA ''za systematyczną prezentację kultury chińskiej i budowanie mostów pomiędzy narodem chińskim i polskim'' (2012 rok)"

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura