Kultura 24.11.2007, 16:09 Naleśniki w amerykańskim stylu Naleśniki takowe są grubsze i bardziej puchate od tych które zazwyczaj robimy . Amerykanie lubią je z syropem klonowym, ale ja wolę je z jakimś bardziej konkretnym dodatkiem:) Do wykonania porcji nalesników...
Kultura 19.11.2007, 11:06 BOGRACZ czyli odstępstw kilka od bograczowego kanonu. Potrawa to kultowa. W czasach komuny podawana w restauracjach kat. I w stalowym, wiszącym na stojaku, kociołku (bograczu), podgrzewanym płonącą kostką paliwa turystycznego. Dzisiaj już (chyba) zapomniana, warto więc przypomnieć sobie...
Kultura 17.11.2007, 21:15 Sobotni eksperyment kulinarny Pluszaka Robiąc ostanio zakupy nabyłem plastikowe pudełko z suszonymi podgrzybkami. Markety oferuja to jako towar świateczny, ale pluszakowi w głowie gdzieś piknęło i nagle naszła go ochota na mięsko duszone z...
Kultura 14.11.2007, 10:07 Pyzy - takie jak ta na Polskich Dróżkach To mój debiut na Smakoszku… Pyzy drożdżowe, zwane w innych regionach kraju „kluskami na parze” lub „buchtami”, ale w Wielkopolsce robione, więc sposób podania też będzie...
Kultura 12.11.2007, 23:27 POTRAWY z dyni, cukinii, kabaczka Przygotowując cykl artykułów związanych z kuchnią "kawalerską" trafiłem na Smakoszka, a że podobało mi się tutaj, chyba dołożę kilka ciekawych, a łatwych do przygotowania dań. Dzisiaj proponuję...
Kultura 12.11.2007, 11:49 Nabiał - lecz nie o jajach to będzie, tylko o dwóch smarowidłach na bazie białego sera, twarogu, jogurtu i czego tam jeszcze z mleka zrobić się da. Są to fajne, niedrogie, smaczne potrawy szczególnie dla tych, którzy podrośnięte dzieciaki mają, bo one...
Kultura 11.11.2007, 19:42 Kurczak w pomarańczowej glazurze To danie też należy do letniego repertuaru. I choć u mnie w Gliwicach śnieg pada , postanowiłem cos takiego czytelnikom Smakoszka sprezentować .. A więc - kurczak w pomarańczowej glazurze Do wykonania potrawy...
Kultura 10.11.2007, 00:33 Przecz z Pałkarzem Igłą, że o cebuli nie wspomnę. Dzisiaj sałatk Kurczaka ugotowanego w rosole wystudzić i schłodzić (najlepiej w lodówce). Oczywiście mięso obrać z kości(kości jak ktoś ma psa, to mu dać) i pokroić w kostkę, dodać puszkę groszku konserwowego, pora, jeśli duży to...