Smakoszek Smakoszek
1659
BLOG

BOGRACZ czyli odstępstw kilka od bograczowego kanonu.

Smakoszek Smakoszek Kultura Obserwuj notkę 15

Potrawa to kultowa. W czasach komuny podawana w restauracjach kat. I
w stalowym, wiszącym na stojaku, kociołku (bograczu), podgrzewanym płonącą kostką paliwa turystycznego. Dzisiaj już (chyba) zapomniana, warto więc przypomnieć sobie lub poznać jej znakomity smak.

Składniki: 1 kg gulaszowej wołowiny, smalec, 2 duże cebule, koncentrat pomidorowy, 2 duże papryki czerwone, 4 duże ziemniaki, 3 ząbki czosnku, kminek, papryka słodka i ostra, pieprz, kminek. Do kluseczek: 10 łyżek mąki pszennej, oliwa, woda. 
Przygotowanie: Posiekaną drobno cebulę zeszklić. Pokrojone w kostkę mięso, oprószyć mąką(*1) i podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie (*2). Mięso i cebulę wrzucić do dużego garnka. Dodać pokrojoną paprykę, pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i zalać 0.5 l wody z rozpuszczonym rosołem wołowym w kostce(*3). Dusić ok. 30 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy (4 duże łyżki), uzupełnić wodą i doprawić papryką ostrą i słodką, kminkiem (b. ważne) i pieprzem, gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę
i gotować w osobnym naczyniu. Kiedy będą w połowie miękkie, odcedzić i dodać do bograczu. Z mąki, wody i oleju(*4) zagnieść ciasto. Turlać wałeczki grubości ok.
1 cm, z wałeczków kroić kluseczki długości ok. 1,5 cm. Gotować je w lekko osolonej wodzie ok. 10 min., odcedzić i dodać do bograczu. Gotować jeszcze 20 min.
Podawać gorący ze świeżutkim pieczywem.

Odstępstwa:
(*1) w oryginalnym przepisie nie stosuje się mąki
(*2) na smalcu i tylko smalcu
(*3) oryginał nie przewiduje dodawania żadnych wywarów, moim zdaniem rosołek z kostki lub wywar z jarzyn poprawia smak potrawy    
(*4) ja dodaję jeszcze jajko

Gulasz z kociołka zwany bograczem, lub zupą gulaszową to rewelacyjnie smaczna, gęsta i pikantna potrawa. Podobnie jak bigos najlepiej smakuje odgrzewany na drugi dzień. Gorąco polecam.

Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam.

Gemba 

Smakoszek
O mnie Smakoszek

Łasuch na dobroci wszelkie. Najaktywniejsi uczestnicy bloga którzy podzielą się swoimi przepisami na "małe conieco" dostąpią zaszczytu przynależnośći do "Elitarnego Klubu Kapuścianego Głąba". Warunek konieczny, należy chociaż raz w życiu zjeść ze smakiem wyciętego z głowy kapusty właśnie głąba.. . Zapraszam do zamieszczania sobie znanych przepisów na delicyje. Przepisy na cudeńka zamieszczamy wchodząc na blog za pomocą wyżej wymienionego loginu i hasła. To, co zamieścisz sławetne grono łasuchów salonu24.pl. skomentuje pod kreską. Smakoszek oddaje się do dyspozycji - wpisz swój kulinarny przebój! Wasz Smakoszek!

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura