Gotowanie 9.02.2017, 11:29 Rozważania nad kwaśnicą Kiedy mam trochę czasu, a następnego dnia nie muszę wstawać rano gotuję zupę gulaszową albo kwaśnicę. To prawdziwie męskie gotowanie. Wymaga czasu i skupienia. Te pasterskie dania zostały wymyślone przez ciężko pracujących...
Dieta 4.02.2017, 12:29 Jedzenie czy hasiok? Jedzenie czy hasiok? Czyli jak chronić nasze dzieci. Dane, które są dostępne od ponad stu laty pokazują, że z roku na rok przyrost masy żywności następuje szybciej niż wzrost liczby ludności. Z...
Styl życia 30.01.2017, 23:39 Czy wina francuskie są najlepsze? - i co powiesz? - na co? -no czy wina francuskie są najlepsze? -są -i ty to mówisz? -ja -zawsze mówiłeś, że o gustach się nie dyskutuje -to jest...
Gotowanie 20.01.2017, 19:29 Wino Właściwie po napisaniu tego tytułu mógłbym już zakończyć. Po prostu nie mam śmiałości pisać o winie. Jednak redaktorzy mnie mobilizują, czytelnicy zadają pytania, nie mogę więc tak tego zostawić. W wojnie żuru...
Gotowanie 11.01.2017, 17:28 Keczup czy keczap? No nie, na to się nie dam nabrać. Co to kogo obchodzi? Posłuchajcie tej historii: Jest koniec lat siedemdziesiątych, w sierpniowy dzień w nadmorskiej miejscowości ustawiła się kolejka do stoiska z...
Gotowanie 7.01.2017, 11:06 Paprykarz szczeciński ma 50 lat W 1967 roku wyprodukowano w Gryfie pierwszą puszkę konserwy paprykarza szczecińskiego. Produkcja miała oparcie w patencie (za wiki) „na zagospodarowanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków...
Rozmaitości 12.12.2016, 11:23 Popieprzyć Czy ktoś kiedyś zastanawiał się dlaczego w kuchnii nie mówi się popieprzyć albo dopieprzyć, a w zamian za to używa się określenia "dodać pieprzu do smaku"? Zeby to zrozumieć trzeba się cofnąć na...
Polityka 25.11.2016, 11:05 Niewolnik z wyboru. Wiem, że wszędzie oszukują. No może nie wszędzie. Ale w polityce wszędzie i na pewno. Takie zbójeckie prawo. Prawo silniejszego. A kto w informowaniu jest rozbójnikiem? Media, głównie niemieckie. Czemu...