CHIŃSKI KALEJDOSKOP
"CHINY - to moja pasja i powołanie. KRAJ, w którym jest najwięcej ludzi do polubienia"
75 obserwujących
549 notek
618k odsłon
  407   0

NAJKRÓTSZY DZIEŃ W ROKU

Już ponad 2500 lat temu w Okresie Wiosny i Jesieni między 770 lub 722 a 480 p.n.e. za panowania dynastii Zhou, Chiny używały pierwszego przyrządu służącego do wyznaczania czasu.

Były to pionowe kamienne słupy, zwane gnomonami, wznoszone na płaskim, równinnym terenie. Cień słupów wędrujący w ciągu dnia po powierzchni ziemi, spełniał rolę wskazówek zegarów współczesnych.

Całość polegała na obserwacji cienia, jaki rzucał słup wbity prostopadle w ziemię.

Niniejszy przyrząd służył również do obserwacji słońca i określenia przesilenia zimowego.

Przesilenie zimowe jest najstarszym z dwudziestu czterech terminów słonecznych w tradycyjnym chińskim kalendarzu i przypada każdego roku między 21 a 23 grudnia. Jest to najkrótszy dzień i najdłuższa noc we wszystkich częściach półkuli północnej w roku.


                                      image


Dzisiaj świętujemy jedno z najważniejszych świąt w Chinach. Jest ono nie tylko ważnym terminem słonecznym, ale także tradycyjnym świętem kultu przodków w Chinach.

Zwyczaje przesilenia zimowego różnią się szczegółami w różnych regionach. W południowych Chinach istnieje zwyczaj czczenia przodków i ucztowania podczas przesilenia zimowego. W północnych Chinach spożywa się pierożki.


                     image


 Na Południu Chin cała rodzina zbiera się wokół stołu by spożyć 湯圓 (Tāng Yuán), symbolizujące jedność rodzinną.

Są to kulki z mąki ryżowej, niekiedy barwione. Mogą być z nadzieniem lub bez, są gotowane w słodkim bulionie.

                image image

                     

                                                         image


Zwyczaj jedzenia pierożków na Północy wywodzi się z odległych czasów.

Ponad 1800 lat temu, pod koniec Wschodniej Dynastii Han, słynny lekarz Zhang Zhongjing widział wielu biednych ludzi cierpiących z głodu i zimna. Mieli oni odmrożone uszy.

Lekarz spożądził „wywar, który miał chronić uszy przed ekstremalnym zimnem”. Podczas przesilenia zimowego włożył do garnka baraninę, pieprz i zioła przeciw zimnie i ugotował całość. Po ugotowaniu odcedził zawartość, zmielił mięso, zawinął je w ciasto, nadając kształt podobny do uszów. Każda z osób, która przyszła do niego, otrzymała pierożki i barani rosół, który rozgrzewał ich ciało i uszy. Po czym ich odmrożone uszy były szybko zagojone.

                                    image

 Kolejne pokolenia nauczyły się lepić kształtne pierożki i tak narodziła się tradycja jedzenia pierożków aby uniknąć zamarzniętych uszu podczas przesilenia zimowego. Zwyczaj ten został przekazany i trwa do dziś.

W Suzhou, historycznym mieście w prowincji Jiangsu we wschodnich Chinach, miejscowi podtrzymują tradycję picia wina osmantusowego, aby się rozgrzać w najzimniejszej porze roku. To wino o kwiatowym posmaku to ulubiona słodycz mieszkańców podczas tego święta. Właśnie w noc przesilenia zimowego pije się wino zimowe, które warzone jest z kleistego ryżu i pachnącego słodkiego kwiecia osmantusa.

W tradycyjnej kulturze chińskiej przesilenie zimowe jest również uważane za mały nowy rok. Ponieważ jest to najzimniejsza pora roku, ludzie mają zwyczaj nosić nowe i ciepłe ubrania, aby wytrzymać mrozy i powitać Mały Nowy Rok.

Jedzenie batatów w tym okresie oznacza pozbycie się pecha z minionego roku.

                                      image


Innym zwyczajem przesilenia zimowego jest ofiara dla nieba.

We wszystkich okresach historii władcy musieli złożyć ofiarę niebiosom, gdy nadeszło przesilenie zimowe. W starożytności składanie ofiary niebu było rytuałem, który odbywał się poza miastem. Tego dnia cesarz modlił się i składał ofiary, aby odeprzeć katastrofy i zapewnić dobre zbiory. Była to ważna ceremonia zimowego przesilenia.

Wśród ludu panował zwyczaj, który polegał na oddawaniu czci przodkom podczas przesilenia zimowego. Oddając cześć przodkom, w ten sposób oddawany był hołd rodzicom i starszym.

                                          image


Liczba dziewięć jest magiczną liczbą zimowego przesilenia.

Ludzie nazywają przesilenie zimowe „Jiaojiu” (trzy dziewięciodniowe okresy po przesileniu) lub „Shujiu” (dziewięć dziewięciodniowych okresów po przesileniu), jest to najzimniejszy okres w roku.

image



Starożytne chińskie dzieła literackie dzielą przesilenie zimowe na trzy okresy:


„Węzły dżdżownic w pierwszym okresie; rogi łosia w drugim okresie; źródła wody w trzecim okresie. ”

                   image


Na polach rozpoczyna się uprawianie gleby pod oziminy, oczyszczane są rowy i odprowadzana jest woda oraz orze się stwardniałą glebę zimową, aby wyeliminować zimujące szkodniki. Na południowych wybrzeżach, gdzie rozpoczęto wiosenne sadzenie, sadzonki ryżu są chronione przed zimnem.

                         image






Lubię to! Skomentuj16 Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura