Japonia słynie z bardzo ciekawej i urozmaiconej kuchni. Ponadto zdrowej. Kuchnia japońska nie tylko słynie z sushi ale także z sałatek, zup i gorących dań. Dziś przygotowałem sobie dwie potrawy na początek odżywcza i orzeźwiająca sałatka z ogórka i glonów wakame

Co potrzebujemy
- garść suszonych glonów wakame
- ogórek
- pół marchewki
- ocet ryżowy około 50 ml
- sos sojowy około 7,5 ml
- cukier 2 łyżki
Jak to przygotowujemy
Zaczynamy od umycia ogórka i obrania go

Kroimy go w talarki

Posypujemy solą

odkładamy do miseczki w między czasie przygotowujemy glony wakame

zalewamy je gorąca wodą

Mamy już przygotowane glony i ogórka to czas na sos

odmierzamy 50 ml octu ryżowego, dodajemy 7,5 ml sosu sojowego oraz 2 łyżeczki cukru dokładnie mieszamy aby całkowicie się rozpuścił cukier

Mamy już gotowe składniki

Mieszamy je i maczamy w sosie po namoczeniu odsączmy sos. Nakładamy do miseczki i podajemy

Smacznego polecam na gorące upalne dni
Człowieczek.pl
Cierpiący na depresje mały ludzik wśród tłumu idący ciagle pod prąd. Cięzko pisac o sobie. Nie trawie polityków wszelkiej maści. Kłamstwa i obłudy. Fanatycy ląduja u mnie bardzo szybko w liście zapomnienia (ban)
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości