Smakoszek Smakoszek
130
BLOG

Pstrąg szkocki z ziemniakami/Rolex u Algi

Smakoszek Smakoszek Kultura Obserwuj notkę 8

        Jak mam mieć gości i koniecznie muszą dostać obiad, to robię tak: kupuję wypatroszone, całe pstrągi szkockie (od polskich różnią się tym, że mięso łososiowate, a nie białe, ale mniejsza). Skrobię zwykłym zmywaczkiem - tak gąbka z jednej i ścierna powierzchnia z drugiej. Łuski zchodzą, pstrąg robi się szary. W gębę wkładam im po oliwce. W brzuszki wtykam prostopadłościany podługowate masła. Obsypuje przyprawą do ryb 2/3 i przyprawą do łososia 1/3. Donagrzanego piekarnika wkładam (może być grill) Na ostry ogień, panie. Po dziesięciu minutach zmniejszam ogień. Biorę młode ziemniaki (z Izraela...), wrzucam umyte, w skórkach do wody, solę i gotuję.  Piekarnik otwieram i na pstrągi nakładam masła prostopadłościany w duzych ilościach, ogień jeszcze trochę zmniejszam. Rozpakowuję sałatę; ważne żeby mieszanka sałat, a nie tylko lodowa. Rwę na mniejsze kawałki sałatę, całość polewam octem winnym (łyżka stołowa) i oliwą z oliwek (jak najszlachetniejszą). Można garść kaparów marynowanych sypnąć na zielsko, ale niekoniecznie. Wodę z ziemniaków odlewam. Na palnik kładę, coby odparowały. Jak się któren troszeczkę zabrozowi od tego odparowywania to mu nic nie będzie. Wrzucam zgnieciony czosnek (tarty może być) i masła prostopadłościan. Garnek zakrywam pokrywą i wykonuję ruchy okrężne, a co 5 ruch okrężny do góry, ale nie za mocno, co by się nie porozwalały. Pstrągi wyjmuje obkładam naprzemiennie plasterkami cytryny i limonki. A na wierzch świeżą, otartą miętę. Każdemu po pstrągu, trzy ziemniaki, sałata z misy wedle uznania i kielich wina. Puryści chcą białe, ja tam jako jedną z nielicznych nowinek dopuszczam inne wina (sam wolę czerwone). A o winach kiedy indziej...

Smakoszek
O mnie Smakoszek

Łasuch na dobroci wszelkie. Najaktywniejsi uczestnicy bloga którzy podzielą się swoimi przepisami na "małe conieco" dostąpią zaszczytu przynależnośći do "Elitarnego Klubu Kapuścianego Głąba". Warunek konieczny, należy chociaż raz w życiu zjeść ze smakiem wyciętego z głowy kapusty właśnie głąba.. . Zapraszam do zamieszczania sobie znanych przepisów na delicyje. Przepisy na cudeńka zamieszczamy wchodząc na blog za pomocą wyżej wymienionego loginu i hasła. To, co zamieścisz sławetne grono łasuchów salonu24.pl. skomentuje pod kreską. Smakoszek oddaje się do dyspozycji - wpisz swój kulinarny przebój! Wasz Smakoszek!

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (8)

Inne tematy w dziale Kultura