Picie herbaty w Turcji to rytuał tak samo ważny i wcale nie mniej skomplikowany od tego jaki znamy z Chin lub Japonii. Herbata jest napojem popularnym, aby nie powiedzieć, że najpopularniejszym, niemniej szacunek jakim Turcy darzą ten gorący napój jest godny pozazdroszczenia. Nigdy nie jest pity w pośpiechu - co nieszczególnie w sumie dziwi, bo miejscowi niewiele rzeczy robią w pośpiechu. Çay pija się o każdej porze dnia, niezależnie od pory roku i miejsca i to w naprawdę ogromnych ilościach. Tradycyjnie "opija się nim" finalizację zakupów, sprawy biznesowe lub dobre wiadomości. To symbol gościnności, a kulturalne podjęcie herbatą uważa się za znak dobrego wychowania.
Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zaparzyć prawdziwą turecką herbatę i sprawić, że będzie smakowała ona naprawdę orientalnie, a przy tym wyśmienicie koniecznie zajrzyj tutaj: Herbata po turecku