0 obserwujących
160 notek
52k odsłony
122 odsłony

Knedliki, czyli kultowe czeskie danie

Wykop Skomentuj9

Knedliki to kultowe czeskie danie, które ja na przykład miałam okazję wypróbować w kilku wariantach podczas mojego pobytu w Pradze. Wyróżnia się kilka rodzajów knedlików, a to dlatego, że bazę ciasta można wykonać z różnych składników. Knedliki mączne (kynutý kvasnicový knedlík) - ich bazą jest mąka i drożdże. Odgrzane na parze do złudzenia przypominają popularne pampuchy. To pewnego rodzaju pszenna bułeczka pokrojona na talarki. Knedliki bułczane (houskový knedlík) - ich bazą jest mąka, drożdże i pokrojona w kostkę bułka lub inne pieczywo. To jakby połączenie ciasta tych pierwszych ze starym pieczywem. W smaku są dziwne i nieco specyficzne, a to chyba za sprawą tej chlebowej lub bułczanej zawartości. Knedliki ziemniaczane (bramborový knedlík) - ich bazą są ugotowane ziemniaki to moja ulubiona wersja. Są one zbliżone w smaku do klusek śląskich, co nieszczególnie dziwi, gdyż są wykonane dokładnie z takich samych składników. 

Jeżeli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o knedlikach, na przykład poznać przepis na ich wykonanie oraz zobaczyć kilka przykładów serwowania tego dania to zapraszam do lektury: Kuchnie świata: Knedliki

Wykop Skomentuj9
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale