foros foros
34
BLOG

Lis u Tuska

foros foros Polityka Obserwuj notkę 1

Słuchałem właśnie wywiadu Tomasz Lisa z premierem. Z treści praktycznie nic nie pamiętam, nasunęła mi się natomiast refleksja. Czym Donald Tusk różni się od Aleksandra Kwaśniewskiego? Chyba tylko swadą. Obaj młodzi, obaj europejscy, wykształceni, rzec by można wykwintni, mądrzy, zatroskani, coś między ojcem a profesorem. Mówią spokojnie, równo, bez zmiany tempa, gdy mowa o opozycji mina jakby ktoś zrobił bąka, tak pewnie zachowywała się arystokracja gdy trzeba było tolerować chamstwo na salonach. Tyle, że Kwaśniewski potrafił podkręcić tempo, mrugnąć oczkiem, być jak równiacha, Tusk dopiero nad tym pracuje.
Taki sam ton dziennikarzy, przyciszony, spokojny, równy, pełen szacunku. Wszystko w oprawie dzieł sztuki, zabytkowych mebli, prawie jak rozmowa z biskupem czy kardynałem.
Wszystko to przypomina fotożurnal dla pań wzbogacony dźwiękiem. Ale skoro taki model się sprawdza od ponad 10 lat, to być może to właśnie kobiety, szerzej odbiorcy kobiecych pism z ich szeroko rozbudowaną inteligencją emocjonalną decydują o głosach. Albo są najważniejszą grupą dla manipulatorów politycznym wizerunkiem, przynajmniej wśród oglądaczy tv.

Ciekawe jaka byłaby frekwencja wyborcza gdyby wszyscy politycy prezentowali się jak Kwaśniewski czy Tusk i jak rozwijałaby się budowa społeczeństwa obywatelskiego.

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj1 Obserwuj notkę
foros
O mnie foros

</ script> WAU_small ('33nm7mbknmq3 ") </ script > a counter

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Polityka