foros foros
29
BLOG

Nasz rząd

foros foros Polityka Obserwuj notkę 1

Przeczytałem właśnie na stronie tvn24 opis wywiadu Z. Romaszewskiego dla M Olejnik. Redakcja wyróżniła trzy wątki rozmowy. 

1, o tym że przyjęcie ustawy hazardowej przez senat praktycznie bez czytania jest niepoważne (szczerze mówiąc mi jakoś kompletnie ten fragment umknął)
2. że wysoka pozycja sondażowa PO mimo afer to zagadka dla socjologów (smaczkiem było jak Romaszewski to powiedział - A czy wie pani dlaczego Obama dostał Nobla? - (w odpowiedzi zdziwione oczęta) - A no właśnie nie wiadomo, nie wiadomo też dlaczego PO ma tak wysokie wyniki w sonażach)
Trzeci wątek to pytanie dlaczego PiS ma tak małe poparcie. Redakcja zacytowała tu senatora:
- Ja myślę, że była duża akcja medialna przeciw PiS. I ogromna liczba ludzi myśli dziś: "byle nie PiS", nie dodała natomiast reszty kwestii: a gdy ich zapytać dlaczego nie wiedzą. Dla mnie to manipulacja, choć bywały gorsze.

Moim zdaniem ciekawsze były 2 inne wątki, których tvn nie opisał. Mianowicie:
- krytyka sposobu wyboru prezydenta i ministra SZ Unii
- pochwała rządu D. Tuska.
Zaczęło się tak sobie, zwyczajowy, w przypadku przepytywania pisowskich polityków, szybkostrzelny magiel o winy Kamińskiego, brak afery hazardowej, nieskalaność Tuska, porównanie afery hazardowej z  begerową...  W tym momencie Romaszewski zbił Panią Redaktor z pantałyku. Stwierdził, że rozmowy z Renatą Beger to coś identycznego z dzisiejszym wyborem prezydenta i MSZ Unii. Odbywały się bowiem w identyczny, zakulisowy, przetargowy sposób, bez liczenia się z mniejszymi krajami, bez informowania o racjach obywateli. Rozwijając frazę Romaszewski powiedział coś po czym Pani Redaktor najwyraźniej nie wiedziała w jakim kierunku poprowadzić dalej rozmowę. Romaszewski pochwalił bowiem nasz rząd za to, że był takiemu trybowi wyborów przeciwny proponując inne, bardziej demokratyczne rozwiązanie. "Nasz rząd", "nasz polski rząd", nie "oni" "wy", "rząd Tuska", "rządy PO". Kiedy ostatni raz słyszeliśmy z ust polityka PiS słowa "Nasz rząd"? I to wypowiadane z dumą? 

Fajnie jest czasem posłuchać mądrego polityka, który nie szczeka, nie błaznuje, nie "narracjuje" tekstami z smsów, nie jest medialną lalą, tylko po prostu mówi, a przedtem myśli, samodzielnie.
Chciałbym by Romaszewski został szefem jakiegoś medium. Najlepiej telewizji publicznej. Może wówczas doczekalibyśmy się programów, w których z politykami rozmawianoby po to, żeby się czegoś dowiedzieć, w sposób krytyczny, a nie złapać newsa, albo zasłużyć się. 
Niestety zapewne PiS nawet mając taką szansę wolałoby posłać tam propagandystów, którzy będą lansować własną "narrację", (raz spróbowało, ale rzecz poległa w starciu z naturalnymi potrzebami późniejszego LiSa).
Moim zdniem, najpewniejszą szansą PiS by uzyskać władzę na dłużej niż kadencję czy pół jest stworzenie wolnych, niezależnych, obiektywnych mediów. Nie mediów propisowskich ale właśnie niezależnch. Czy jest to w obecnych realiach możliwe? Nie wiem.

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj1 Obserwuj notkę
foros
O mnie foros

</ script> WAU_small ('33nm7mbknmq3 ") </ script > a counter

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Polityka