foros foros
38
BLOG

Hipokryzja i wiec

foros foros Polityka Obserwuj notkę 6

jest czymś zupełnie niezwykłym że kandydat w kampanii wyborczej nie udziela żadnego długiego wywiadu nie swojemu dziennikarzowi

T. Lis

wielu Polaków chce wybierać na prezydenta kandydata, który nie ma odwagi skonfrontowac się z dziennikarzem.
T. Lis

unikanie przez kandydata prawdziwej rozmowy z dziennikarzami, uprawianie taniej hipokryzji i fałszu, jest jednym z cudów tej kampanii 
W. Władyka

O jakim kandydacie mowa? Wystarczy spojrzeć na nazwiska komentatorów. Choć prawdą obiektywną jest to, że jedynie Bronisław Komorowski spełnia wszystkie te warunki na raz. 
Nie jest zaskoczeniem, że panowie Lis czy Władyka widzą drzazgę w oku sąsiada a nie dostrzegają belki w swoim. Zawsze jednak warto wskazywać hipokryzję, obłudę. Zwłaszcza w przypadku p. Władyki, przypomnijmy, twórcy listy proskrypcyjnej "pisowskich" dziennikarzy.

Z drugiej strony ciekawy jest też termin jakiego użył T. Lis, "swoi dziennikarze". Cóż to oznacza? Jaka jest definicja "swojego dziennikarza"? Myślę, że p. Igor Janke, którem J. Kaczyński udzielił długiego wywiadu, również jest zainteresowany odpowiedzią na to pytanie. 

Byłem dziś na ostatnim wiecu J. Kaczyńskiego w W-wie. Prowadzili Poncyliusz i Migalski (jakoś bardzo kojarzyli mi się z kabaretem Munio). Potem przemawiali różni ludzie, zwłaszcza wiersz Norwida w wykonaniu p. Łaniewskiej był czymś mocnym, wartym zapamiętania, zwłaszcza, że p. Łaniewska wystąpiła bez honorarium. Z innych mówców moją uwagę przykuł Jan Tomaszewski. Cóż za eklektyczna osobowość! Pamiętam jak jeszcze niedawno, w okresie perturbacji w PZPN, na antenie tvn omal nie deklarował zapisania się do PO (z drugiej jednak strony czy w działce sportu są jakiekolwiek warte wzmianki różnice między PO a PiS?). 
Wystąpienie Kaczyńskiego jak zwykle wzbudziło aplauz. Sam zdziwiony byłem jak bardzo szczery. Wcale nie jest częste widzieć jak, np. pani w wieku średnim podskakuje jak nastolatka na koncercie. Kaczyński wskazywał główne różnice między nim a Komorowskim (precyzyjniej między ich programami). W kwestii gospodarczej jest to prowadzenie polityki ekonomicznej zwłaszcza w sferze wykorzystania środków z UE, w przeciwieństwie do nieistnienia takiej polityki w rządzie PO. Dalej kwestia szpitali (osobiście wolałbym jednak, by były one skomercjalizowane, względnie sprywatyzowane). Nasępnie edukacja, konkretniej przekazywane treści (domyślam się, że PiS byłby tu przeciwny wchodzącym właśnie zmianom, zapewniającym promocję z jedną niedostateczną). Kwestia równowagi miedzy pracodawcami a pracownikami i przestrzeganie przed monopolem władzy PO (tak się zastanawiam, czym władza PO różni się dziś od władzy PZPR? chyba tylko tym, że PZPR nie miał opozycji w sejmie).

Tym co w owym pisowskim wiecu było najciekawsze to atmosfera. Bywałem na wiecach różnych partii. Tutaj poparcie dla Kaczyńskiego, ba ludzki entuzjazm, był tak autentyczny, że niemal wyczuwalny fizycznie. Szczerze mówiąc czy PiS wygra tę kampanię czy nie, to jedna sprawa. Drugą, bodaj ważniejszą jest fakt, że PiS, a właściwie Kaczyński, zdołał zbudować sobie szczere, autentyczne i prawdopodobnie trwałe poparcie społeczne. 

Wracając pomyślałem sobie, że Polacy to jednak naród specyficzny. Bo można ich oszukać, oszwabić, nawet stłamsić, nie dadzą się jednak ujarzmić. Być może to różni nas od mieszczańskich społeczeństw zachodu, które w cudzym jarzmie pójdą grzecznie, znacznie lepiej jednak potrafią liczyć pieniądze. 

Jeszcze jeden passusik o dziennikarskiej obłudzie. Oglądałem właśnie program A. Morozowskiego, wyemitowano tam wypowiedź Kaczyńskiego, że za czasów Gierka opozycjoniści nie byli więzieni, następnie prowadzący długo rozwodził się nad tym, że po takiej nieprawdziwej wypowiedzi na zachodzie polityk straciłby wiarygodność. Nie będę tutaj przytaczał ewidentnych kłamstw Komorowskiego, powiem jedynie, że w wypowiedzi, którą puścił Morozowski Kaczyński wcale nie powiedział, że za Gierka opozycjoniści wogólenie byli więzieni.

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj6 Obserwuj notkę
foros
O mnie foros

</ script> WAU_small ('33nm7mbknmq3 ") </ script > a counter

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (6)

Inne tematy w dziale Polityka