foros foros
32
BLOG

Ciemny lud to kupi

foros foros Polityka Obserwuj notkę 0
Jestem zwykłym obywatelem, moją kompetencją jest wybór władz. Wybieram je na podstawie opinii i deklaracji. Jeżeli mój rząd publicznie ogłasza, że coś zrobi lub nie zrobi to powinien tego dotrzymywać. Jakżeż inaczej wyobrazić sobie możemy funkcjonowanie demokracji? Niewiele mnie obchodzą spory i prztyczki między premierem a prezydentem, ot niezły show, kolejne igrzyska, widać krucho z chlebem. Sytuacja zmienia się gdy któryś z tych panów zaczyna mnie ordynarnie oszukiwać. Z czymś takim mieliśmy do czynienia wczoraj. Najpierw przedstawiciele rządu publicznie zadeklarowali, że prezydent otrzyma możliwość przelotu rządowym samolotem (vide min. Nowak w „Teraz my”) by po kilku godzinach oznajmić „nie bo nie”, w nosie mając to co publicznie zadeklarowali obywatelom, wogóle nie tłumacząc jakie nowe okoliczności zaszły między godziną 23 w poniedziałek a 19 we wtorek, nie przepraszając za wprowadzenie w błąd.
W kraju demokratycznym od tego by trzymać władze za słowo jest IV władza, media. Jak reagują one na zaistniałą sytuację? Nigdzie nie widzę nagłówków typu „rząd oszukał obywateli”, „rząd nie dotrzymał publicznej deklaracji”. Widzę za to, że któryś z publicystów nazwał rzecz całą „fortelem i podpuchą” nie zająkując się nad meritum. Co jeszcze z tego co publicznie deklarował rząd jest „fortelem i podpuchą”? Może słowa min. Nowaka, że nauczyciele pod koniec kadencji Tuska będą zarabiać o połowę więcej niż na jej początku (w programie D.Gawryluk)? Może to, że podczas spotkania z Tuskiem Kaczyński mówił o Wałęsie? Albo, że polski system bankowy jest bezpieczny?
Pan Kurski miał ponoć kiedyś stwierdzić o elektoracie:„ciemny lud to kupi”. Widać dziennikarska elita po prostu chce być „ciemnym ludem”.

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj Obserwuj notkę
foros
O mnie foros

</ script> WAU_small ('33nm7mbknmq3 ") </ script > a counter

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Polityka