Perz, JC
Perz, JC
Joe Chal Joe Chal
170
BLOG

Joe Chal: - Trochę Dziwny, ale super zdrowy pokarm dla smakoszy

Joe Chal Joe Chal Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Ostatnio przedstawiłem przepis na „Zupę z pokrzywy”, która nie była wcale taka zła a zapewne uzupełniła nasze ciało w wiele potrzebnych organizmowi witamin i mikroelementów a szczególnie żelazo w postaci łatwo przyswajalnej.

Teraz zamierzam popchnąć moich czytelników nieco dalej w bajeczną kulinarna podróż. Żywność wymieniona tutaj może brzmieć - i wyglądać - trochę dziwnie, ale jestem przekonanym, że można nauczyć się polubić te jeszcze bardziej obce, ale super zdrowe jedzenie, które zostanie zaakceptowane przez twoje ciało!


Nasiona perzu (pszenica zielona)

image

Pożywienie, zazwyczaj zmielone i spożywane w postaci płynnej, nasiona traw oczyszczają organizm z toksyn i są uważane za zdrowsze niż prawie każde inne warzywo, które można zjeść.


Vegemite, Marmite (pasta zrobiona z wyciągu drożdżowego powstającego, jako produkt uboczny podczas warzenia piwa)

image

Foto (od lewej): Marmite produkcji Nowej Zelandii, Marmite – znają ten produkt Polacy, którzy wyemigrowali do Wielkiej Brytanii,  Vegemite – wyprodukowane w Australii;

Produkt ten jeszcze nie jest zbyt znany w Polsce, ale już można go nabyć w naszych supermarketach - być może niebawem jakaś polska firma wyprodukuje krajową wersję tego specyfiku pod nazwa np. Polmite?

Ten wyciąg z ekstraktu drożdżowego ma niską zawartość cukru, niską zawartość kalorii i jest 100% wegetariański. Jest doskonałym źródłem białka oraz różnych witamin i minerałów, które pomagają rozkładać węglowodany, białka i tłuszcze, aby dostarczyć Ci energii, a także promować zdrowy układ nerwowy i trawienny. Australijczycy przepadają za tym produktem, którym smarują chleb a smakiem przypomina sos sojowy zagęszczony i dość słony. Werdykt dla mnie – nie poleciłbym tego w dużych ilościach, co najwyżej na czubku noża. 


Olej z wątroby dorsza

image

Wypełniony witaminą A i D, olej z wątroby dorsza pomaga złagodzić objawy artretyzmu, różne bóle ciała i może nawet złagodzić bóle związane ze stwardnieniem rozsianym.


Kimchee (kiszona kapusta pekińska)

image

Tradycyjnie spożywana w Korei. Jedna porcja tej sfermentowanej kapusty pekińskiej zawiera mnóstwo witaminy C, a także karotenu i błonnika pokarmowego. Ale jedną z największych korzyści mogą być zdrowe bakterie wspomagające trawienie. W Polsce najkorzystniej powinna być spożywana, jako sałatka z dodatkiem marchwi, pieprzu, oliwy i nieco cukru.


Wątróbki cielęce

image

Posiada bardzo dużo witamin A i B. Jak wykazały badania przysmak ten zmniejsza częstotliwość i nasilenie migreny, która tym, którzy cierpią z tego powodu, warta jest włączenia do menu. 


Arame (glon przypominający wyglądem czarne nitki)

image

To morskie warzywo jest zbierane u wybrzeży Japonii i jest pełne witamin i minerałów. Wykazano, że Arame wzmacnia paznokcie i włosy oraz poprawia cerę. Dodaj do sałatki lub zupy

Móżdżki wołowe

image

Jedna porcja 100 g tej, (co prawda mdlącej) potrawy może dostarczyć jedną piątą dziennego zapotrzebowania na białko, bez dodawania dużych ilości tłuszczu. Jest popularny wśród osób na diecie nisko węglowodanowej, które muszą spożywać duże ilości białka mięsnego, ale chcą utrzymać niską zawartość tłuszczu.


Kaszanka

image

Wykonana z krwi świń lub krów. To popularne w całej Europie kiełbasa wytwarzana głownie przy okazji świniobicia, kiedy jest pod dostatkiem krwi zwierzęcej. Kaszanka zawiera "heam" – (żelazoporfiryna), rodzaj żelaza najchętniej wchłaniany przez organizm, co czyni go silną obroną przed anemią.

Amarant

image

Ziarno o większej zawartości błonnika niż pszenica, Amarant zapewnia potas, witaminy A i C oraz żelazo. Jest to łatwe dla układu trawiennego, więc jest popularne wśród osób wychodzących z choroby.

Kalarepa

image

Ta kuzynka z kapustą i brokułami wygląda na rzepę i często jest jasnozielona lub fioletowa z białymi paskami. Doskonałe w sałatkach lub frytkach, Kalarepa pakuje dużo witamin C, potasu i zwalczających raka fitochemikaliów.

Nuggetsy z suma

image

Znajdź je w swoim sklepie z owocami morza. Są one naładowane białkiem, fosforem i selenem - minerałem niezbędnym dla zdrowia, pomagając w budowaniu kluczowych enzymów antyoksydacyjnych.

Wątróbka z kurczaka

image

Nie powinna być spożywana tylko w stylu pate. Wątróbki z kurczaka zawierają dużo żelaza, witamin A i B12 oraz kwas foliowy, który wspomaga płodność a selen utrzymuje zdrowie tarczycy.

Mleko konopne

image

Dzisiejszy poranny napój pełen jest zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, żelaza, wapnia i innych minerałów, witamin i kwasów.


Proso

image

Nie wstydź się tego ziarna tylko, dlatego, że znajduje się w karmie dla ptaków. Proso jest bezglutenowe, pełne magnezu, błonnika i kwasu fitynowego i całkowicie bezpieczne dla ludzi. Magnez wspomaga rozwój tkanki łącznej, kości i hormonów płciowych w organizmie.


Joe Chal
O mnie Joe Chal

Jestem prezesem i fundatorem Polsko Australijskiej Fundacji działającej na Rzecz Zdrowia i Rozwoju Dziecka. Prowadzę badania naukowe na temat „Autyzmu” (rehabilitacji) z wykorzystaniem komory hiperbarycznej.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości