Crampetsy, JC
Crampetsy, JC
Joe Chal Joe Chal
180
BLOG

Joe Chal: - Crumpetsy, czyli (Grube naleśniki z dziurkami)

Joe Chal Joe Chal Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Chciałbym zaprosić wszystkich tych, którzy lubią pitrasić czegoś nowego do spróbowania własnego wypieku smacznych „angielskich placuszków”. 

image

Składniki

2 ½ łyżeczki suszonych drożdży

240 ml ciepłego mleka

2 łyżki niesolonego masła, stopione

2 łyżeczki soli morskiej

2 łyżeczki cukru pudru

470 g zwykłej mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia rozpuszczone w 60 ml ciepłej wody

Olej roślinny do smarowania

Masło, miód lub dżem do podania

Sposób przygotowania 

W misce wymieszać drożdże w 240 ml ciepłej wody i odstawić na 5-10 minut. Dodać ciepłe mleko, masło, sól i cukier. Następnie mąkę i mieszać, aż ciasto stanie się gładkie, ale nie za gęste. Odstawić na 30 minut.

Wymieszaj proszek do pieczenia rozpuszczony w wodzie, pozostawiając do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Smarować ciężką patelnię (może być żeliwna) z odrobiną oleju roślinnego i podgrzewać na średnim ogniu. Lekko nasmarować pierścienie (zrobione np. z puszki) wysokość najlepsza to 4 cm a średnica 9 cm. Wyłożyć ciasto w pierścienie do połowy wysokości foremek. Zmniejsz temperaturę do niskiego poziomu. Smażyć, aż wierzchy będą prawie suche, około 10-12 minut.

Nożem odciąć, (jeśli trzeba) placuszki od foremek i smażyć drugą stronę przez 5 minut, aż nabiorą złotego koloru. Powtarzać ten proces z pozostałym ciastem. Podawać tostowo z masłem, dżemem lub miodem.

Pyszne – polecam!


Joe Chal
O mnie Joe Chal

Jestem prezesem i fundatorem Polsko Australijskiej Fundacji działającej na Rzecz Zdrowia i Rozwoju Dziecka. Prowadzę badania naukowe na temat „Autyzmu” (rehabilitacji) z wykorzystaniem komory hiperbarycznej.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości