kaminskainen kaminskainen
497
BLOG

Pożytek z pietruszki

kaminskainen kaminskainen Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Niedawno czytałem o bardzo popularnym w Rosji napoju zwanym tarhunem - rodzaju lemoniady estragonowej. Miałem ochotę tego spróbować, a tymczasem "sprzedano" mi przepis na lemoniadę pietruszkową, podobno znakomitą na upały. Robi się to tak: bierzemy solidny pęk dobrej, ogrodowej naci pietruszki (tzw. pęczek z warzywnego), rąbiemy z grubsza na kawałki i miksujemy blenderem z małą ilością wody. Uzyskaną zieloną ciecz przelewamy przez sitko do litrowego dzbanka, dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny, miodu do smaku - i uzupełniamy do pełna. Ten sam przepis z połową cytryny sprawdził się gorzej - dobrze smakuje z całą cytryną, miodu tyle żeby zbilansować smaki. Naprawdę doskonały napój.

"Radykał, ale sympatyczny" (z filmu) Szczerzy przyjaciele wolności są niezmiennie czymś wyjątkowym. (Lord Acton)

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości