Zainspirowany dzialalnoscią kolegi Łasucha,postanowilem sam pochwalić sie swoimi przepisami.Jako,ze miłość do kuchni węgierskiej targa moim zołądkiem,postanowiłem Państwu zaprezentować przepis na najprostszy gulasz węgierski,czyli bogracsgulyas.Muszę dodać,ze Węgrzy potrafią przyrządzić około 20 rodzajów gulaszy,część z nich ukrywając pod nazwą porkolt,czyli paprykarz.
Przy czem gulasz jest ZUPĄ,a nie drugim daniem.
A oto lista niezbędnych skladników na porcję dla 2-3 osób;
1/ smalec
2/ pół dużej cebuli
3/ słodka papryka w proszku
4/ pół kilograma wieprzowiny-najlepiej szynka lub łopatka
5/ jedna cała nieduża czerwona papryka
6/ ostra papryka w postaci owocu bądż w płynie ze słoika
7/ jeden duży ziemniak
8/ 3-4 zabki czosnku
9/ kminek
10/ 2 małe pomidory lub przecier pomidorowy
11/sól,pieprz(najlepiej gruboziarnisty)
Misterium rozpoczynamy od roztopienia na patelni smalcu.Żadnego rodzaju gulaszu węgierskiego NIE WOLNO przygotowywać na oleju.Na rozgrzany smalec wrzucamy drobno posiekaną cebulę i rumienimy ją.Gdy się zarumieni,dodajemy słodką paprykę w proszku;3-4 łyżeczki.Musimy szybko mieszać cebulę i paprykę na ogniu,gdyż proszkowana papryka lubi się przypalać.
Do tej mieszaniny dodajemy pokrojone w 1-2 cm.kostki mięso i obsmażamy parę minut.Mięsa nie można zbytnio zrumienić,a co za tym idzie uczynić je chrupiącym.
Cały nabój z patelni przelewamy do garnka i zalewamy przegotowaną wodą.Dodajemy drobno posiekaną paprykę czerwoną,obrany i drobno pokrojony ziemniak oraz pocięty czosnek.Jeżeli stosujemy pomidory,a nie przecier,to musimy je sparzyć,obrać ze skórki i pokroić przed dodaniem.Przecieru zaś dodajemy 1-2 łyżki.
Co do ostrej papryki,to albo kroimy drobno nieduży kawałek owocu,albo gdy takowa papryka jest nieosiągalna,dodajemy łyżeczkę ze słoika.Wsypujemy pieprz i kminek.
Zaczynamy duszenie na małym ogniu,które to duszenie może potrwać i godzinę.Cały czas pilnujemy,aby masa w garnku była cała zakryta wodą.Idealnym sygnałem zakończenia duszenia jest rozpuszczenie się ziemniaka.
Solimy do smaku i gotowe.Broń Boże dodawać mąkę!
Z czym podajemy bogracsgulyas?Ano,jako,że jest zupą,to z kluskami.Najlepiej z węgierskimi csipetkami.Przepis na nie jest prosty;do miski wrzucamy rozbite jajko,dodajemy mąkę(1 szklanka) i zalewamy wodą.Solimy odrobiną soli i wyrabiamy ciasto widelcem albo łyżką.Wyrobione ciasto przekladamy na deske do mięsa.Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę kawaleczki odkrojane gorącą(zanurzaną w gorącej wodzie łyżką)
Koniecznie do bogracsgulyasu stawiamy na stole biały chleb.
Jo etvagyat! (smacznego)
tolerancyjny jak GW i obiektywny jak TVN.Przedwojenny warsiawiak,dawniej z Mokotowa,obecnie Bemowo.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości