lideksynubeka lideksynubeka
1425
BLOG

Mój przepis na zupę z dyni

lideksynubeka lideksynubeka Rozmaitości Obserwuj notkę 8

Jako,że stragany pełne są o tej porze roku tegoż warzywa w umiarkowanej cenie ok.4 pln za kilogram,nie od rzeczy będzie zarekomendowanie przepisu na zupę z dyni.Wyjątkowo prostego przepisu.

  Niezbędne składniki to włoszczyzna,cebula ,ziemniaki,mięso rosołowe(rekomenduję szponder lub kurczaka) i około kilograma dyni.

  Warzywa z włoszczyzny szatkujemy drobno i wrzucamy do gara z zimną wodą.Dodajemy ćwiartkę cebuli i 1-2 ziemniaki.Poprawiamy mięchem .Z dyni natomiast wycinamy miąższ,skórę wyrzucamy do śmietnika.Podobnie pestki.Wycięty miąższ też kroimy i do gara.Jako przyprawy polecam 3-4 kulek ziela angielskiego.

  Cały nabój stawiamy na ogień i dusimy na wolnym ogniu 40 minut.Do smaku doprawiamy vegetą,cukrem oraz solą według gustu.Wyciągamy mięcho i jezeli mamy zyczenie spozyć je w zupie oddzielamy od kosci i chrzastek.

Zupę podajemy ze smietaną i natką od pietruszki.

Wspaniałą rzeczą jest przeróbka ugotowanej zupy na krem poprzez użycie blendera lub jakiegoś innego mixera.Wówczas można ładnie zupkę przyozdobić groszkiem ptysiowym lub usmażonymi na maśle grzankami.

 

      smacznego

   

tolerancyjny jak GW i obiektywny jak TVN.Przedwojenny warsiawiak,dawniej z Mokotowa,obecnie Bemowo.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (8)

Inne tematy w dziale Rozmaitości