Ogólne uwagi o gotowaniu ziemniaków
Do gotowania trzeba wybierać ziemniaki jednego gatunku i również wielkości aby się razem w jednym czasie ugotowały. Przed obraniem obmyć starannie szczoteczką i obierać jak najcieniej, bo najpożywniejsze składniki znajdują się tuż pod łupiną. Najpraktyczniej jest gotować ziemniaki w łupinach i obierać je dopiero po ugotowaniu. Oszczędza się w ten sposób wiele trudu, bo skórka po ugotowaniu łatwo schodzi i nie odrzuca się ani kawałka ziemniaka nadającego się do spożycia. Zofia Serafińska, "Ziemniaki, Na pierwsze... na drugie... na trzecie...". Kraków 1940
Spokojny
W jednym z miast Nadrenii w czasie alarmu ulicą idzie spokojnie warszawiak.
- Skryj się - wołają za nim
- A co ja jestem kościół, szkoła albo czyste pole, żeby mnie zaraz miało trafić?
Źródło: Almanach Powstańczy 1944
Komentarze