7 obserwujących
1684 notki
286k odsłon
  24   0

POWSTANIE

Ogólne uwagi o gotowaniu ziemniaków

Do gotowania trzeba wybierać ziemniaki jednego gatunku i również wielkości aby się razem w jednym czasie ugotowały. Przed obraniem obmyć starannie szczoteczką i obierać jak najcieniej, bo najpożywniejsze składniki znajdują się tuż pod łupiną. Najpraktyczniej jest gotować ziemniaki w łupinach i obierać je dopiero po ugotowaniu. Oszczędza się w ten sposób wiele trudu, bo skórka po ugotowaniu łatwo schodzi i nie odrzuca się ani kawałka ziemniaka nadającego się do spożycia. Zofia Serafińska, "Ziemniaki, Na pierwsze... na drugie... na trzecie...". Kraków 1940

Spokojny

W jednym z miast Nadrenii w czasie alarmu ulicą idzie spokojnie warszawiak.

- Skryj się - wołają za nim

- A co ja jestem kościół, szkoła albo czyste pole, żeby mnie zaraz miało trafić?

Źródło: Almanach Powstańczy 1944

Lubię to! Skomentuj Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Komentarze

Inne tematy w dziale