Etapy przygotowania
Kurczak i krewetki
l 2 cebule l 4 łyżki oliwy l sok i otarta skórka z 1 pomarańczy l 4 łyżki soku z cytryny l 30 dag pomidorów z puszki l 6 łyżek miodu l kilka kropli sosu tabasco l 8 piersi kurczaka l 8 obranych krewetek królewskich z ogonkami l sól, pieprz
Cebule obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dadać sok i skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, pomidory i miód. Dusić ok. 10 min. Przyprawić solą, pieprzem i tabasco. Odstawić do ostygnięcia.
Marynatę podzielić na pół. Jedną porcją zalać mięso, drugą krewetki i pozostawić na 1 godz. w chłodnym miejscu. Przed grillowaniem wyjąć wszystko z marynaty. Mięso piec z każdej strony 10–15 min, a krewetki ok. 4. min, często smarując marynatą.
Warzywa
l 1/2 kg cukinii l 1/2 kg kolorowej papryki l 8 cebulek dymek l pęczek świeżego tymianku l 2–3 łodyżki rozmarynu l pęczek natki pietruszki l 4 cytryny l 8 łyżek oliwy l sól, pieprz
Warzywa umyć, pokroić na duże kawałki. Zioła posiekać. Cytryny wyszorować, 2 pokroić w plastry, a 2 przekroić na pół.
Warzywa wymieszać z ziołami, plastrami cytryny i oliwą. Ułożyć je na aluminiowych tackach razem z połówkami cytryn. Oprószyć solą i pieprzem. Grillować, aż zmiękną.
Masło ziołowe
25 dag miękkiego masła wymieszać z posiekanym pęczkiem natki pietruszki, posiekanymi 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Schłodzić. Podawać do mięsa i warzyw oraz do grillowanej bagietki.
Przygotuj dipy:
Miętowy: posiekaną miętę i natkę pietruszki wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Pomidorowy: Pomidory bez pestek zmiksuj z pastą ajwar, natką pietruszki, octem balsamico i solą.
Zdjęcie: tutaj!
Smacznego! :)