Łasuch Łasuch
57
BLOG

Znowu pyszności z grilla

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 3

Nadchodzi weekend, więc propozycja na grilla:

Chrupiące specjały

Czas przygotowania: 35 minut
Czas grillowania: 15 minut
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • sok i otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 30 dag pomidorów z puszki
  • 6 łyżek miodu
  • kilka kropli sosu tabasco
  • 8 piersi kurczaka
  • 8 obranych krewetek królewskich z ogonkami
  • sól, pieprz
  • 1/2 kg cukinii
  • 1/2 kg kolorowej papryki
  • 8 cebulek dymek
  • pęczek świeżego tymianku
  • 2–3 łodyżki rozmarynu
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 cytryny i 8 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Kurczak i krewetki

l 2 cebule l 4 łyżki oliwy l sok i otarta skórka z 1 pomarańczy l 4 łyżki soku z cytryny l 30 dag pomidorów z puszki l 6 łyżek miodu l kilka kropli sosu tabasco l 8 piersi kurczaka l 8 obranych krewetek królewskich z ogonkami l sól, pieprz

Cebule obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dadać sok i skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, pomidory i miód. Dusić ok. 10 min. Przyprawić solą, pieprzem i tabasco. Odstawić do ostygnięcia.

Marynatę podzielić na pół. Jedną porcją zalać mięso, drugą krewetki i pozostawić na 1 godz. w chłodnym miejscu. Przed grillowaniem wyjąć wszystko z marynaty. Mięso piec z każdej strony 10–15 min, a krewetki ok. 4. min, często smarując marynatą.

 

Warzywa

l 1/2 kg cukinii l 1/2 kg kolorowej papryki l 8 cebulek dymek l pęczek świeżego tymianku l 2–3 łodyżki rozmarynu l pęczek natki pietruszki l 4 cytryny l 8 łyżek oliwy l sól, pieprz

Warzywa umyć, pokroić na duże kawałki. Zioła posiekać. Cytryny wyszorować, 2 pokroić w plastry, a 2 przekroić na pół.

Warzywa wymieszać z ziołami, plastrami cytryny i oliwą. Ułożyć je na aluminiowych tackach razem z połówkami cytryn. Oprószyć solą i pieprzem. Grillować, aż zmiękną.

 

Masło ziołowe
25 dag miękkiego masła wymieszać z posiekanym pęczkiem natki pietruszki, posiekanymi 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Schłodzić. Podawać do mięsa i warzyw oraz do grillowanej bagietki.

 

Przygotuj dipy:

Miętowy: posiekaną miętę i natkę pietruszki wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Pomidorowy: Pomidory bez pestek zmiksuj z pastą ajwar, natką pietruszki, octem balsamico i solą.

Zdjęcie: tutaj!

Smacznego! :)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Kultura