W poniedziałek trzeba podreperować siły nadwątlone weekendem, więc dziś polecam:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 50 minut
Kaloryczność: 200 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 50 dag wołowiny (z mostka, karkówki, pręgi)
- łyżka smalcu
- 10 dag pieczarek
- 2 cebule
- łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka świeżej szałwii
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Cebule i czosnek obrać. Mięso pokroić w równą kostkę. Oprószyć solą ugniecioną z czosnkiem i pieprzem oraz mąką. Cebulę pokroić, podsmażyć na smalcu, dodać mięso, zrumienić. Podlać odrobiną wody, winem i dusić pod przykryciem 45 min.
Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, dodać do mięsa i udusić do miękkości.
Pod koniec dodać przecier pomidorowy, zagotować. Dodać posiekane listki szałwii, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z purée ziemniaczanym i groszkiem cukrowym.
Zdjęcie!
Smacznego!:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura