Łasuch Łasuch
51
BLOG

Mięsny poniedziałek

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 6

W poniedziałek trzeba podreperować siły nadwątlone weekendem, więc dziś polecam:

Ragôut z pieczarkami

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 50 minut
Kaloryczność: 200 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 50 dag wołowiny (z mostka, karkówki, pręgi)
  • łyżka smalcu
  • 10 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej szałwii
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Cebule i czosnek obrać. Mięso pokroić w równą kostkę. Oprószyć solą ugniecioną z czosnkiem i pieprzem oraz mąką. Cebulę pokroić, podsmażyć na smalcu, dodać mięso, zrumienić. Podlać odrobiną wody, winem i dusić pod przykryciem 45 min.

Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, dodać do mięsa i udusić do miękkości.

Pod koniec dodać przecier pomidorowy, zagotować. Dodać posiekane listki szałwii, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z purée ziemniaczanym i groszkiem cukrowym. 

Zdjęcie!

Smacznego!:)

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (6)

Inne tematy w dziale Kultura