Łasuch Łasuch
69
BLOG

Kabaczek z farszem

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 3

Lato się powoli kończy, dojrzewają kabaczki, cukinie...Propozycja na pyszny obiad:

Kabaczek z wieprzowiną

Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Kaloryczność: 530 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • duży kabaczek
  • sok z 1 cytryny
  • 35 dag mielonej wieprzowiny
  • 10 dag ryżu
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 2 jajka
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • łyżka oleju
  • 15 dag oscypka
  • tłuszcz do formy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Kabaczek umyć, przekroić wzdłuż. Wydrążyć część miąższu. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem cytryny.

Cebule i czosnek obrać, posiekać. Połowę cebuli i czosnku odłożyć, resztę zeszklić na rozgrzanym oleju. Wsypać ryż. Obsmażyć, zalać bulionem. Przykryć, gotować 20 minut, aż ryż całkowicie wchłonie płyn.

Do mięsa dodać pozostałą cebulę i czosnek, posiekaną natkę i zioła prowansalskie. Wbić jajka, dodać ugotowany ryż. Przyprawić papryką w proszku, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Farszem napełnić wnętrze połówek kabaczka, obłożyć plastrami oscypka, przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem.

Przykryć pokrywą lub folią aluminiową. Piec 15 minut w temperaturze 175°C. Zdjąć przykrycie i piec jeszcze około 40 minut.

Zdjęcie!

Smacznego:)

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Kultura