Lato się powoli kończy, dojrzewają kabaczki, cukinie...Propozycja na pyszny obiad:
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Kaloryczność: 530 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- duży kabaczek
- sok z 1 cytryny
- 35 dag mielonej wieprzowiny
- 10 dag ryżu
- 300 ml bulionu warzywnego
- 2 jajka
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- łyżka oleju
- 15 dag oscypka
- tłuszcz do formy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Kabaczek umyć, przekroić wzdłuż. Wydrążyć część miąższu. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem cytryny.
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Połowę cebuli i czosnku odłożyć, resztę zeszklić na rozgrzanym oleju. Wsypać ryż. Obsmażyć, zalać bulionem. Przykryć, gotować 20 minut, aż ryż całkowicie wchłonie płyn.
Do mięsa dodać pozostałą cebulę i czosnek, posiekaną natkę i zioła prowansalskie. Wbić jajka, dodać ugotowany ryż. Przyprawić papryką w proszku, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Farszem napełnić wnętrze połówek kabaczka, obłożyć plastrami oscypka, przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem.
Przykryć pokrywą lub folią aluminiową. Piec 15 minut w temperaturze 175°C. Zdjąć przykrycie i piec jeszcze około 40 minut.
Zdjęcie!
Smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura