Łasuch Łasuch
27
BLOG

Egzotyczny kurczak

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 6

Po krótkiej przerwie znów zaczynamy publikację pysznych przepisów. Stęskniony za mięsem (w kraju, gdzie byłem mało mięsa jadają)  wybieram dzisiaj:

Kurczak po meksykańsku

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 25 minut
Kaloryczność: 250 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 50 dag piersi kurczaka
  • duża cebula
  • po strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • kawałek ostrej kiełbasy z papryką
  • 2 łyżki oleju
  • puszka fasolki w ostrym sosie pomidorowym
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 l bulionu drobiowego
  • cukier
  • łyżeczka papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren kolendry
  • 2–3 łyżki posiekanego szczypiorku, natki i melisy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w plasterki.

W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka i cebulę. Dodać paprykę, kiełbasę, delikatnie wymieszać. Smażyć jeszcze kilka minut.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do bulionu dodać szczyptę cukru, paprykę w proszku, czosnek i kolendrę. Doprawić i wymieszać.

Fasolkę i kukurydzę osączyć z zalewy, dodać do mięsa wraz z bulionem, zamieszać. Gotować na małym ogniu 25 minut. Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.

Zdjęcie!

Smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (6)

Inne tematy w dziale Kultura