Łasuch Łasuch
46
BLOG

Zapiekanka z dorszem.

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 3

Tradycyjnie już przy piątku polecam coś z rybami. Dzisiaj zapiekanka ziemniaczana z filetami z dorsza:

Pudding ziemniaczany

Czas przygotowania: 20 minut
Czas zapiekania: 45 minut
Kaloryczność: 320 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 60 dag ziemniaków
  • 20 dag filetów z dorsza
  • szklanka mleka
  • szklanka śmietany
  • 10 dag tartej goudy
  • łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

■ Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Oprószyć solą i odstawić na około 10 minut. Dno i brzegi żaroodpornego naczynia posmarować masłem i natrzeć czosnkiem, posolić.

■ Dorsza podzielić na małe kawałki. Ziemniaki osączyć, osuszyć i włożyć do naczynia razem z kawałkami ryby.

■ Posypać utartym serem, oprószyć gałką muszkatołową i pieprzem. Zalać wrzącym mlekiem. Całość polać śmietaną.

■ Pudding zapiekać 40–45 minut w temperaturze 180°C.

pyszne zdjątko!

smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Kultura