Tradycyjnie już przy piątku polecam coś z rybami. Dzisiaj zapiekanka ziemniaczana z filetami z dorsza:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas zapiekania: 45 minut
Kaloryczność: 320 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 60 dag ziemniaków
- 20 dag filetów z dorsza
- szklanka mleka
- szklanka śmietany
- 10 dag tartej goudy
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
■ Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Oprószyć solą i odstawić na około 10 minut. Dno i brzegi żaroodpornego naczynia posmarować masłem i natrzeć czosnkiem, posolić.
■ Dorsza podzielić na małe kawałki. Ziemniaki osączyć, osuszyć i włożyć do naczynia razem z kawałkami ryby.
■ Posypać utartym serem, oprószyć gałką muszkatołową i pieprzem. Zalać wrzącym mlekiem. Całość polać śmietaną.
■ Pudding zapiekać 40–45 minut w temperaturze 180°C.
pyszne zdjątko!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura