Ziemniak rządzi. Jako prawie narodowe warzywo przyrządza sie go na różne sposoby.
Dzisiaj:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 400 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 4 duże podłużne ziemniaki
- 4 plasterki sera z białą pleśnią (brie, camembert)
- 4 plasterki młodej cebuli
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 2 łyżki mąki
- łyżka przyprawy ziołowej do grilla
- sól
Etapy przygotowania
■ Ziemniaki obrać, opłukać, gotować 5 minut w osolonym wrzątku.
■ Dokładnie osączyć, ostudzić. Lekko wilgotne obtoczyć w mące i przyprawie ziołowej do grilla. Każdy ziemniak przekroić wzdłuż na pół, przełożyć plasterkiem sera oraz krążkiem cebuli. Złożyć i cały owinąć plastrem boczku.
■ Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C, aż boczek się zarumieni i będzie chrupiący.
pyszne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura