Łasuch Łasuch
47
BLOG

Ziemniaki zapiekane

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 7

Ziemniak rządzi. Jako prawie narodowe warzywo  przyrządza sie go na różne sposoby.

Dzisiaj:

Zapiekane z serem w koszulce z boczku

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 400 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 4 duże podłużne ziemniaki
  • 4 plasterki sera z białą pleśnią (brie, camembert)
  • 4 plasterki młodej cebuli
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka przyprawy ziołowej do grilla
  • sól

Etapy przygotowania

■ Ziemniaki obrać, opłukać, gotować 5 minut w osolonym wrzątku.

■ Dokładnie osączyć, ostudzić. Lekko wilgotne obtoczyć w mące i przyprawie ziołowej do grilla. Każdy ziemniak przekroić wzdłuż na pół, przełożyć plasterkiem sera oraz krążkiem cebuli. Złożyć i cały owinąć plastrem boczku.

■ Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C, aż boczek się zarumieni i będzie chrupiący.

 

pyszne zdjęcie!

smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (7)

Inne tematy w dziale Kultura