Łasuch Łasuch
176
BLOG

Śledzie w sosie chrzanowym

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 3

Wigilia   bez śledzia to coś niemozliwego, więc wciąż kontynuując serial  przepisów na Święta i Wigilię    dziś przepis na śledzia:

 

Śledzie w sosie chrzanowym

Czas przygotowania: 20 minut
Czas inny: 120 minut
Kaloryczność: 340 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 8 filetów z matiasów w oleju
  • szklanka śmietany 18%
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • czerwone jabłko
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonych (drobno utłuczonych) goździków
  • 6 śliwek z octu
  • listki natki pietruszki

Etapy przygotowania

Śledzie pokroić na niewielkie kawałki i ułożyć na półmisku.

Śmietanę zmiksować z olejem, chrzanem, miodem, sokiem oraz skórką z cytryny i goździkami.

Jabłko umyć, usunąć gniazda nasienne. Część zetrzeć na tarce a resztę pokroić w cienkie plasterki. Śliwki pokroić w kostkę. Rozdrobnione owoce wymieszać z sosem chrzanowym.

Śledzie polać sosem. Przykryć folią i wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem przybrać plasterkami jabłka i listkami natki.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Kilka propozycji na Wigilię (będę dodawał na bieżąco nowe dania):

Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem
Karp z pieczarkami po gdańsku
Śledzie w białym winie
Zupa wigilijna
śledzie po cygańsku
Barszczyk z uszkami
Karp w winnej galarecie
Kapusta z grzybami
Czysta zupa grzybowa
Kapusta postna z grzybami
Uszka do barszczu
Kulebiak z kapustą i grzybami
Barszcz wigilijny
Śledzie z ziemniakami
Śledzie pani domu
Śledzie na słodko z rodzynkami
Kapusta z grzybami
Śledzie w śmietanie
Wykwintny kompot z suszu
Karp z pieczarkami w pomarańczach

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Kultura