11 obserwujących
443 notki
433k odsłony
80 odsłon

Zaskakujące właściwości odżywcze pestek dyni, jarmużu, brokułów .. Nutritiondata

Wykop Skomentuj

   A  teraz  coś  z  zupełnie  innej beczki..

..  a także  o pożytkach  z zasobów  internetu  i  umiejętności i chęci   studiowania.


pestki  dyni

https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3066/2


image

wartość biologiczna  białka  na poziomie   jajek, wyższym niż wołowina, i sporo  tego  białka 16%

indeks  wartości 136 ( białko  jajek  też  ma taki indeks  wartości !!)

(  dzienne zapotrzebowanie  to ok 1g/kg masy  ciała  dla osoby  dorosłej)

doskonałe źródło  żelaza - 100 gram dostarcza 83%  dziennego  zapotrzebowania

Jarmuż

https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2462/2

Zawiera  zaskakująco  dużo  białka : 17% o dobrej  wartości  biologicznej : indeks: 91.

i 12 %  tłuszczu ! głównie Omega-3

a także;

image

Brokuły

https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2357/2

17%  białka !! o wysokiej  wartości odżywczej  !! indeks  112

   10% tłuszczu zdecydowana przewaga  Omega-3 !!

image

Ogromna ilość  witaminy A !!

image



A  czy wiedzieliście  , że   surowe śliwki ...

https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2032/2

mają   5%  białka  i  tłuszczu !!!

i są dobrym źródłem witaminy A - 100gram  dostarcza  11%  dziennego  zapotrzebowania.



Polecam ten  portal.

Na  zdrowie.



Wykop Skomentuj
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale