Kiedy Wiosna kończy swoje panowanie,
Latu świat szykuje wielkie ucztowanie.
I już się czereśnia słodyczą okrywa.
Soczystym owocem Czerwiec stół nakrywa
Truskawki się pysznią pod trzykrotnym liściem,
by przywitać Lato bardzo uroczyście.
Wnet Lipiec nadchodzi i łąki zaściela
miętą, rumiankami, nie żałuje ziela.
Agrestu, porzeczek i jagód bez liku
niesie w podarunku w plecionym koszyku.
Potem znowu Sierpień barwi pola złotem.
I maliny ścieli pod lasem i płotem.
Czernią się jeżyny i bez przekonania
wyciągają pędy do poczęstowania.
A na koniec uczty zostaną wniesione
śliwy, jarzębina i jabłka czerwone.
Bowiem gospodarzem został hojny Wrzesień.
Żegna się już z Latem, by powitać Jesień.
Ale zanim Lato ustąpi swej siostrze,
pozostawi w kuchni pamiątki najsłodsze,
Które smak i zapach Lata w sobie mieszczą,
woń ziemi, promień słońca i tęczę po deszczu.
Te zaklęte w słojach i butlach pyszności
sprawią, że rok cały Lato będzie gościć.