Rozmaitości 19.03.2014, 20:47 Pasta z ziemniaków i czosnku, tudzież - zbieramy łuski! Najpierw o łuskach: oczywiście nie chodzi o łuski z pocisków, tylko o łupiny cebuli ... Wielkanoc za kilka tygodni, czas więc zacząć zbierać wierzchnie okrycie z desygnatu nazwy...
Rozmaitości 8.03.2014, 19:58 Fałszywy móżdżek Pewności nie mam, bo nie byłam, więc opieram się wyłącznie na źródłach pisanych i osobowych, ale podobno w Chinach osobną dziedziną sztuki kulinarnej są podróbki, np. kaczka po...
Gotowanie 4.03.2014, 17:51 Jutro Środa Popielcowa - może sola w pieczarkach? ... Wiem, wiem, Ukraina, Putin ... ale tak, czy inaczej, jeść trzeba. Zresztą - temat pasuje jak najbardziej do ostatnich wydarzeń, biorąc po uwagę znaną religijność pułkownika...
Rozmaitości 2.03.2014, 18:46 Garnitur dobrej gospodyni A la bonne femme - w kuchni francuskiej (a za nią - w światowej) oznacza potrawy przygotowane "na sposób dobrej gospodyni". A la bonne femme to również...
Rozmaitości 20.02.2014, 20:20 Galareta i inne takie .... Dziś spotkało mnie niebywałe szczęście. Syn przysłał mi z Włoch sms, żebym na jego przyjazd zrobiła tiramisu. Obiecałam, że zrobię, i spytałam, czy już mu się pieniądze skończyły, że nie może sobie...
Rozmaitości 14.02.2014, 21:06 Żeberka pieczone w sosie Myślę, że to dobrze, że jestem oszczędna - dzięki temu potrafię sporo zaoszczędzić na codziennych zakupach. Czasem jednak jest to raczej wadą, niż zaletą ......
Rozmaitości 19.01.2014, 14:48 Kapusta kiszona Bardzo lubię kapistę kiszoną. Zużywam jej dużo przez cały rok (z wyjątkiem tego czasu, gdy nie można już kupić starej kapusty, tylko młodą, no i latem. Podobnie jak Pani Neli Rubinstein w...
Rozmaitości 29.12.2013, 19:21 Wędzona ryba po grecku Akurat dziś, a nawet jutro, można zrobić rybę po grecku, która ładnie się przegryzie do Sylwestra. (Oczywiście, moja propozycja skierowana jest do tych, co spędzają go w domu - własnym lub cudzym) Naturalnie, można...