Rozmaitości 22.09.2014, 20:48 Karkówka długo pieczona Ostrzegam: to mięso nie nadaje się na kanapki. Jest zbyt kruche, nie da się go pokroić w ładne, cienkie plasterki. Nie jest jednak suche - odwrotnie, jest odpowiednio soczyste. Podczas długiej obróbki cieplnej wytapia się z niego...
Rozmaitości 19.09.2014, 19:59 Klasyczne pikle ogórkowe Jeszcze na bazarkach można kupić duże, przejrzałe, żółte ogórki. Jeśli ktoś się zastanawia, po co, to odpowiadam: na pikle! Nie jest to może najzdrowszy rodzaj przetworów, bo zalewa jest octowa, ale smak za to jest...
Rozmaitości 17.09.2014, 19:00 Sałatka ziemniaczana Przyznaję - bardzo kaloryczna. Jednocześnie jednak ... zdrowa. Raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić. Porcja dla pięciu osób: 5 ziemniaków (dobrych! ja, wbrew propagandzie, nie lubię typowo sałatkowych - do...
Rozmaitości 14.09.2014, 13:23 Sos barbeque Wrzesień mamy tak piękny, że po prostu trzeba zrobić grill. A do grilowanych mięs przydaje się jakiś sos. Amerykanom można wiele zarzucić, ale akurat na grilowaniu się znają ... no więc podkradłam im pomysł na sos: 1 duża...
Rozmaitości 11.09.2014, 21:06 Twaróg z kefiru Wybór jest następujący: albo skazujemy się na "twarożki homogenizowane" czy "serki piątnickie" czy inne "łowickie pełnotłuste" w foliowym opakowaniu, albo kupujemy takowe od zaprzyjaźnionego...
Rozmaitości 21.07.2014, 18:45 Ziemniaki "Cztery sery" Liczba cztery jest oczywiście umowna: może być jeden dowolnie wybrany ser lub mieszanka kilku (w moim domu ulubioną wersją jest mieszanka fety, sera z niebieską lub zieloną pleśnią,...
Rozmaitości 15.07.2014, 20:29 Schab duszony (letni) Pewnie wszyscy się zgodzą, że najlepszy jest schab pieczony. Trudno jednak wymagać od kucharza, by przy obecnych upałach włączał piekarnik ... stąd też schab z garnka. W smaku zresztą bardzo...
Rozmaitości 6.07.2014, 17:44 Lody (mocno) waniliowe Moja notka "sorbetowa" nie spotkała się z przychylnym przyjęciem. Co innego sorbet w realu - smakował wszystkim. A ponieważ upały nie odpuszczają, pomyślałam o domowych lodach. Co mi...