Kuchennik Kuchennik
590
BLOG

Ziemniaki "Cztery sery"

Kuchennik Kuchennik Rozmaitości Obserwuj notkę 10

         Liczba cztery jest oczywiście umowna: może być jeden dowolnie wybrany ser lub mieszanka kilku (w moim domu ulubioną wersją jest mieszanka fety, sera z niebieską lub zieloną pleśnią, camamberta lub brie i żółtego. Gatunki dowolne w sposób absolutny). Można zjeść same ziemniaki, bez sera - i też jest to pyszne danie. Świetna opcja na wakacje, jeśli dzieci zostają w domu same, albo na sobotnio-niedzielne śniadanie. Warto jedynie pamiętać, że same ziemniaki solimy nieco więcej, a jeśli dodajemy sery, to ilość soli zmniejszamy radykalnie, bo sery są słone. Danie przygotowuje się w 5 minut - co prawda samo smażenie trwa dłużej, ale przecież nie musimy stać nad patelnią jak żona Lota - można w tym czasie robić coś innego!

         Aha - przydaje się (nie tylko do tej potrawy zresztą) dobra nieprzywierająca patelnia z dopasowaną przykrywką - pozwala to na znaczne zmniejszenie ilości oleju użytego do smażenia.

        Dwa średniej wielkości ziemniaki na osobę, obrane, umyte, osuszone i pokrojone w cienkie plastrry, szczypta soli i sery - opcjonalnie.

       Na patelni rozgrzewamy olej (a kto chce, to oliwę), wkładamy ziemniaki, lekko solimy i przykrywamy. Ogień zmniejszamy do średniego lub małego - zależy od gustu. Na małym ogniu ziemniaki wyjdą bardzo, bardzo miękkie, ale mniej się przyrumienią; na większym - wyjdą bardziej chrupiące i rumiane, no i smażenie potrwa krócej. Od czasu do czasu (im większy ogień, tym oczywiście częściej) przewracamy masę, starając się nie uszkodzić plasterków. Gdy ziemniaki osiągną pożądany stopień wysmażenia, ogień zmniejszamy do minimum, a na wierzchu rozrzucamy ser/sery, w miarę równomiernie. Sery powinny być starte, drobno pokrojone lub pokruszone. Przykrywamy przykrywką i czekamy minutę-dwie, aż ser się rozpuści.

Dygresja:taki sposób smażenia ziemniaków wymyśliłam w dzieciństwie. Nie ma w tym nic z elegancji, ale za to smak jest naprawdę pyszny! Dla siebie robię wersję "same pyry", ale syn preferuje dodatek serów.

 

Kuchennik
O mnie Kuchennik

Jestem skromna, zdolna i pełna poświęcenia.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości