Kuchennik Kuchennik
602
BLOG

Sos barbeque

Kuchennik Kuchennik Rozmaitości Obserwuj notkę 22

Wrzesień mamy tak piękny, że po prostu trzeba zrobić grill. A do grilowanych mięs przydaje się jakiś sos. Amerykanom można wiele zarzucić, ale akurat na grilowaniu się znają ... no więc podkradłam im pomysł na sos:

1 duża cebula, obrana, i 3 ząbki czosnku, obrane - ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, przesmażamy na nim lekko startą, troszkę posoloną, masę. Do rondla wlewamy: pół litra dobrej passaty pomidowoej, pół szklanki octu jabłkowego lub winnego, pół filiżanki mocnej kawy, łyżkę sosu worcestaire, łyżkę sosu sojowego, pół szklanki melasy lub ciemnego cukru, łyżeczkę od kawy ostrej chilli, czubatą łyżeczkę sproszkowanej wędzonej papryki. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, często mieszając, około 1-1,5 godziny (w dużej mierze zależy to od gęstości passaty i naszych upodobań). Wychodzą z tego 3 słoiki "dżemowe". Jeśli słoiki są gorące, to możemy się pokusić nawet o "zawekowanie": wrzącą masę wlewamy do gorącego słoiczka, szybko szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, szczelnie okrywając kocem (pasteryzacja "na sucho" - aż do wystygnięcia.

Kto raz spóbował takiego sosu domowej roboty, nigdy więcej nie kupi gotowizny sklepowej.

 

Kuchennik
O mnie Kuchennik

Jestem skromna, zdolna i pełna poświęcenia.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości