stalowa siedemnastka na Zatoce Gdańskiej
stalowa siedemnastka na Zatoce Gdańskiej
Brun Brun
579
BLOG

Kutry

Brun Brun Hobby Obserwuj temat Obserwuj notkę 4

Mamy lato, lat to wakacje, wakacje to morze, morze to plaża i smażalnia ryb. 

Skąd się biorą ryby?

Z morza oczywiście, trzeba je z niego wyłowić przy pomocy takiej czy innej sieci, pelagicznej, dennej, stawnej i wleczonej po głębinie albo po piachu, bo nasze, polskie morze, przynajmniej od naszej strony, jest piaszczyste. Mamy; razem z Litwą, Łotwą i Okręgiem Królewieckim, zwanym kaliningradzkim, najpiękniejsze plaże na świecie, nie do podrobienia. To, że morze nasze chłodne; nic nie szkodzi, jest piękne, szmaragdowe, mieniące się w słońcu żywym złotem. Hel, jest miejscem w Polsce o największej liczbie dni słonecznych. Powietrze ma  przesycone, rozgrzane latem,  żywicznym zapachem sosnowego boru, naładowane jodem z rozbryzgów morskiej fali łamiącej się białym przybojem  na złotych plażach. 

Gdzieniegdzie przebija się przez to wszystko, poprzez zgiełk przyboju i sosnowy aromat, zapach starego oleju. na którym inwestorzy z Warszawy, bo to oni są właścicielami, najczęściej tych wszystkich nadmorskich bud i budek, smażą wyciągnięte z zamrażarek płacie dorszowego fileta, który sprzedają potem turystom z całego kraju drożej cielęciny w czterogwiazdkowym hotelu.

Prawda to, czy mit?

Nie wiem.

Ja tylko trochę o kutrach rybackich 

image

bo warte są fotografowania.image

Zimą

image

i latem

image

O zachodzie słońca.

image

Na fali

image

I we flaucie.

Zobacz galerię zdjęć:

Na podejściu do Jastarni
Na podejściu do Jastarni Nasza wiara Nasza Zatoka Nasza praca Zimą I latem O zmierzchu I z samego rana Na małych
Kutry
Brun
O mnie Brun

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości