Finanse osobiste Finanse osobiste
2824
BLOG

Jak oszczędzać pieniądze na jedzeniu? – 10 pomysłów

Finanse osobiste Finanse osobiste Finanse Obserwuj temat Obserwuj notkę 25

Jak zorganizować tanie i dobre jedzenie? Główne zasady to: przemyślane zakupy, przeceny i kreatywne gotowanie. Stosując poniższe zasady, możesz zaoszczędzić nawet kilkaset złotych w miesiącu i podreperować domowy budżet. 

1. Zakupy z listą. Zanim wybierzemy się na zakupy, warto pomyśleć, co chcemy gotować przez cały tydzień, sprawdzić, co mamy w domu i zapisać, co trzeba jeszcze dokupić. Dobrym trickiem jest ułożenie produktów na liście kategoriami. Dzięki temu szybko znajdziemy je w sklepie, unikniemy spaceru między alejkami i nie będą nas kusić inne, niepotrzebne artykuły.

2. Domowy obiad - tanie gotowanie w domu. Przyrządzanie posiłków w domu to naprawdę spora oszczędność. Jeśli czteroosobowa rodzina je obiady warte 15 zł w firmowej i szkolnej stołówce, to w ciągu miesiąca wyda na posiłki 1,2 tys. zł! Warto więc w miarę możliwości przerzucić się na domowe gotowanie.

3. Niemarnowanie jedzenia. Mieszkańcy Unii Europejskiej marnują 88 mln ton jedzenia rocznie! Pamiętajmy, że każdy zeschnięty plasterek sera to nasze pieniądze, które lądują w koszu. Zanim więc zrobimy zapasy jak dla wojska, przeanalizujmy, ile może zjeść cała rodzina. Warto także uważać na tak zwane „wielopaki”. Często zestawy produktów kuszą niższą ceną, a tak naprawdę połowę z nich wyrzucamy. 

4. Wizyta w sklepie bez dzieci i z pełnym żołądkiem. Te proste tricki pozwolą w znacznym stopniu ograniczyć uleganie zachciankom. Gdy idziemy na zakupy głodni, to mamy ochotę włożyć do koszyka wszystko, a szczególnie słodycze i słone przekąski, których nigdy byśmy nie kupili. Unikajmy także wizyt w sklepie z najmłodszymi, którzy potrafią urządzić dantejskie sceny, gdy rodzice nie chcą im kupić kolejnej czekolady.

5. Porównanie cen i promocje. Stratą czasu byłaby wycieczka po wszystkich sklepach w mieście w poszukiwaniu najtańszego masła i makaronu. Jest jednak prostszy sposób na porównanie cen. Warto ściągnąć sobie na telefon aplikację, w której możemy podejrzeć gazetki promocyjne wielu supermarketów. Dzięki temu możemy łatwo sprawdzić, co gdzie jest tańsze. Podczas wyraźnych przecen i promocji warto kupić często używane produkty na zapas zwłaszcza, jeśli mają długi termin ważności. 

6. Przemyślane zakupy. Rozsądne kupowanie to klucz do niemarnowania jedzenia. Produktów z długą datą ważności (np. mąka, kasze, makarony, konserwy) możesz kupić więcej, udając się raz w miesiącu do hurtowni spożywczej. Ceny za sztukę danego artykułu są zazwyczaj niższe. Natomiast produktów, które łatwo się psują (np. pieczywo, warzywa, owoce), nie warto kupować na zapas. Lepiej robić zakupy codziennie w lokalnej piekarni czy warzywniaku.

7. Termin ważności. Postarajmy się poświęcić chwilę na sprawdzenie daty ważności, zanim kupimy jogurt czy ser. Im dłuższy jest termin do spożycia, tym jest większa szansa, że produkt zjemy i nie trafi do kosza.

8. Produkty sezonowe. W ciepłych miesiącach korzystajmy z sezonowych owoców i warzyw, wtedy, kiedy są najtańsze. Wiosną możemy przyrządzać sałatki z nowalijek, latem jeść przeróżne warzywa i owoce, a jesienią gdy ceny warzyw i owoców są najniższe, a produkty są najlepsze - robić przetwory na zimę.

9. Nie! - dla gotowych dań. Wydaje się, że gotowy sos do makaronu to oszczędność czasu i pieniędzy. To jednak tylko pozory, bo sos pomidorowy można w łatwy sposób przygotowań ze składników (czosnek, cebula, pomidory w puszce, przyprawy), które nie kosztują wiele. Pamiętajmy, że kupując jedzenie niskiej jakości, szkodzimy sobie, więc najzdrowiej jest, jak najwięcej gotować samemu.

10. Okazjonalne jedzenie na mieście. Jeśli odwiedzanie restauracji sprawia nam dużą przyjemność, to nie warto z tego zupełnie rezygnować w imię oszczędności. Zamiast codziennego obiadu w przydrożnym barze, lepiej raz lub kilka razy w miesiącu wybrać się do lokalu z pyszną kuchnią, wyjątkowym klimatem i potraktować to jako sposób spędzania wolnego czasu z rodziną czy przyjaciółmi.

Wprowadzenie w życie tych sposobów, pozwoli obniżyć rachunki spożywcze nawet o połowę! Warto spróbować i przekonać się samemu.

Zobacz także, jak uzyskać zwrot części wydatków za zakupy.


© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.


Blog o finansach osobistych prowadzony przez zespół Salon24. Tematyka: finanse osobiste, budżet domowy, oszczędzanie, podatki, emerytura. Zapraszamy też na stronę tematu Oszczędzanie na przyszłość.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Gospodarka