0 obserwujących
160 notek
52k odsłony
78 odsłon

Knedle z boczkiem - tak się jada w Czechach

Wykop Skomentuj

W poprzednim artykule opisałam czeskie knedliki, dziś natomiast przyszedł czas na inne kultowe danie rodem z Czech, mianowicie knedle z boczkiem. Jest to kolejny ziemniaczano-mączny hicior naszych południowych sąsiadów, którego bardzo podobne wersje znane są nam choćby z kuchni polskiej czy niemieckiej. Wystarczy przytoczyć choćby kluski śląskie. Niemal do złudzenia przypominają one w smaku właśnie knedle z boczkiem, tyle tylko, że są bez boczku. Podobieństwo to jednak nie powinno dziwić, gdyż składniki z jakich robi się i jedne i drugie są dokładnie takie same. Podstawę stanowią więc tu ugotowane ziemniaki, które łączy się za pomocą jajka i mąki w jednolitą masę. Nadzienie jest również bardzo proste, zwykle składa się tylko z podsmażonego boczku lub mieszanki boczku z cebulką lub ewentualnie z natką pietruszki.

Knedle z boczkiem są niesamowicie sycące przez co doskonale sprawdzają się jako samodzielne danie w chłodniejsze dni. Są przy tym jednak też dość ciężkie, dlatego jeżeli nie będziemy zbyt aktywni lub nie jesteśmy przyzwyczajeni do takiego obciążenia, to mogą one na długo zalegać w żołądku. 

Jeżeli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o knedlach z boczkiem, na przykład poznać dokładny przepis na ich wykonanie oraz zobaczyć kilka przykładów serwowania tego dania to zapraszam do lektury: Kuchnie świata: Knedle z boczkiem

Wykop Skomentuj
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale