foros foros
54
BLOG

Jak sprzedać czasową korektę obciążeń fiskalnych - przyczynek

foros foros Polityka Obserwuj notkę 3

- Z pewnością nie będzie takiej decyzji. Mogę wszystkich obywateli uspokoić. Na ten temat jest sporo zamieszania, ale na pewno nie grozi nam podniesienie podatków 
Andrzej Halicki dziś rano dla TVN24

- To pomysł kosmiczny, ostateczny. Ja mówię twarde "nie" - tak marszałek Sejmu Grzegorz Schetyna skomentował w TVN24 możliwość podwyższenia podatków przez rząd PO. 
Grzegorz Schetyna dwa dni temu

-Komunikat dla Polaków jest taki: nie ma w tej chwili zagrożenia ani takiej dyskusji, żeby podwyżki dotyczyły na(s) bezpośrednio – stwierdził i przypomniał, że PO nie planuje podwyżki podatku PIT, CIT i składki rentowej.
– Żaden ruch nie będzie dotyczył żywności i innych ważnych produktów, jak leki. A podatek VAT może być podwyższony w okresie trzyletnim, najwyżej o 1 procent – deklarował.
To Andrzej Halicki też dziś

- Na pewno nie będzie podwyżki podatku od osób fizycznych PIT i od osób prawnych CIT - zapewnił Grzegorz Schetyna. Marszałek Sejmu stwierdził, że rząd zastanawia się nad korektą podatku VAT na 2-3 lata. Podwyżka ma wynosić 1 procent i nie obejmie żywności.
to Grzegorz Schetyna dziś.

To jednak budujące, że rządzący nami politycy, pomimo posiadania monopolu władzy, potrafią jednak zadbać o swoją osobistą wiarygodność.

Równie budujący jest sposób w jaki najlepsza w Polsce telewizja informacyjna zareagowała na informację, że jutro rząd podnosi podatki:
najpierw półgodzinny blok reklamowy
potem programy powtórkowe
wreszcie blok z ciekawostkami ze świata
(mówimy o godz. 16-18)
O 19-ej na pasku pojawiło się hasło: Rząd ratuje budżet.

Myślę, że zwłaszcza "dzikie"media niemieckie byłyby pod wrażeniem.

Cieszy też postawa prof. socjologii, który już po dwóch 2 godz. od ogłoszenia decyzji o podwyżce podatków deklarował się jako ten, który będzie potrafił wyjaśnić celowość tego kroku, jak również przypomniał, że rząd od dawna mówił o "dziurze budżetowej", którą trzeba będzie zatkać.

Jakie podatki zostaną podniesione i kiedy? Myślę, że tego nie wie w tej chwili nawet min. Rostowski czy premier Tusk.
Warto jednak, dla odmiany posłuchać prof. Kaźmierczaka z SGH, który dwa dni temu mówił słuchaczom Radia Maryja m.in. o podwyżce VAT do 25%, o podwyżce składki rentowej, i że dla rozwoju gospodarki najmniej korzystne jest obciążanie kolejnymi podatkami pracowników najemnych.

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj3 Obserwuj notkę
foros
O mnie foros

</ script> WAU_small ('33nm7mbknmq3 ") </ script > a counter

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Polityka