foros foros
540
BLOG

Logika Tomczykiewicza

foros foros Polityka Obserwuj notkę 4

B.Rymanowski: Czy to prawda, że w ramach koalicji  z RAŚ doszło do tego, że przemalowano krzesełka na stadionie w narodowym z barw biało - czerwonych na barwy śląskie?

T. Tomczykiewicz: Nie, to oczywiście nie jest prawda. Mówił o tym dziś rano poseł Hoffman, ale to nie jest prawda, jest tylko projekt, że krzesełka będą w barwach regionalnych bo stadion śląski stracił status narodowego 10 lat temu.

Taki dialog usłyszeliśmy w ostatnim programie B. Rymanowskiego. Pomińmy na razie warstwę faktograficzną wypowiedzi szefa klubu parlamentarnego PO. Skupmy się na logice wywodu. Przypomina mi on coś mniej więcej takiego;
- Czy Polska leży w Europie?
- Nie, to oczywiście jest nie jest prawda. Polska leży na kontynencie sąsiadującym przez Ural z Azją.

Głupie? 
A przypomnijmy sobie Donalda Tuska, który gromko zapewniał, że nigdy nie dopuści do legalnego posiadania narkotyków, po to, by w dwa tygonie póżniej przeprowadzić ustawę dopuszczającą posiadanie małej ilości narkotyków. 

Tomasz Tomczykiewicz nieprzypadkowo jest szefem klubu PO.

Okazuje się zresztą, że podobna logika nieobca jest na przykład redakcji Dziennika Gazety Prawnej. O czym traktować może artykuł znajdujący się pod linkiem

Kaczyński skłócił prawników. Kto się poczuł obrażony?
albo
Małysz pokłócił się z żoną. Przez Kaczyńskich

Jakieś nowe, sensacyjne ustalenia?

Otóż pierwszy donosi o różnicy zdań między dwoma prawnikami P. Kruszyńskim z UW, a K. Zgryzkiem, na temat tego czy zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez J. Kaczyńskiego złożone do prokuratury przez posłów PO (obrażenie Ślązaków) jest czy nie jest zasadne.

Drugi zaś, że  wg jednego z tabloidów Iza Małysz nie chce by jej mąż wypowiadał się na tematy polityczne.

A odnośnie faktów w wypowiedzi T. Tomczykiewicza:
1. Zarząd Województwa Śląskiego podjął decyzję o zmianie barw stadionu, całość kosztować będzie 60 mln zł. (szerzej w mojej poprzedniej notce)
2. Wg wikipedii od roku 1993 Stadion Śląski jest stadionem narodowym

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj4 Obserwuj notkę
foros
O mnie foros

</ script> WAU_small ('33nm7mbknmq3 ") </ script > a counter

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Polityka