gschab gschab
5070
BLOG

Bożonarodzeniowe przepisy cz. IX - indyk faszerowany

gschab gschab Rozmaitości Obserwuj notkę 0

 

Dziś po pewnej przerwie podaję dalszy przepis bożonarodzeniowy. Będzie to pieczony indyk faszerowany. Do dzieła więc.

Składniki:

Indyk (najlepiej indyczka ok. 3 kg)

Kilka wątróbek z kurczaka

2 cebule

główka czosnku

natka pietruszki

ok. 10 rodzynek

kilka jabłek

łyżka miodu

sól, pieprz, bazylia, tymianek, jak ktoś używa – vegeta

oliwa

 

Indyka należy umyć i osuszyć. Przygotowujemy marynatę – ¾ główki czosnku (drobno siekany lub wyciśnięty), miód, rozgniecione rodzynki, trochę oliwy, jedna bardzo drobno posiekana cebula oraz przyprawy – zamiast oliwy można użyć tego co się wytopiło podczas robienia pieczeni. Indyka nacieramy od środka marynatą ale tak aby zostało jej nam tyle by można natrzeć z zewnątrz.

Miksujemy wątróbki dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i natkę pietruszki. Sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i napychamy indykowi pod skórę na piersiach, wchodzi również w udka i generalnie gdzie się da, zaszywając nicią (nie syntetyczną). Jak już mamy dobrze zszytego (tak aby farsz nie wyciekał) nacieramy z zewnątrz pozostałą nam marynatą. Odkładamy na kilka godzin, a najlepiej przygotować wieczorem, mamy wówczas gotowego następnego dnia i możemy w każdej chwili zacząć go piec. W środek wkładamy pokrojone w ósemki, obrane i pozbawione gniazd jabłka.

Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni ok. godziny na 1 kilogram indyka, podlewając od czasu do czasu wyciekającym sosem

Dobrze jest do piekarnika w drugiej połowie pieczenia kubek z wodą, wówczas skórka ładnie się przypiecze.

 

Smacznego

gschab
O mnie gschab

Wielbiciel rocka, piosenek Jacka Kaczmarskiego i żeglarstwa. Sybaryta

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości