Jan Bodakowski Jan Bodakowski
105
BLOG

150 łatwych przepisów na postne dania

Jan Bodakowski Jan Bodakowski Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Jan Bodakowski
150 łatwych przepisów na postne dania

Nakładem wydawnictwa Jedność ukazała się książka kucharska „Rodzina w dobrej formie. Jak zachować szczupłą sylwetkę i świetną kondycję” zawierająca 150 łatwych wegetariańskich przepisów. Warto z nich skorzystać w dni postne, nawet jak (leżąc do klanu mięsożerców) awersyjnie reaguje się na określenia ''wegańskie'' czy ''wegetariańskie''.

Jak informuje wydawca pracy „Rodzina w dobrej formie. Jak zachować szczupłą sylwetkę i świetną kondycję. 150 łatwych wegetariańskich przepisów” to „książka kulinarna z przepisami dla rodzin, które chcą się świadomie odżywiać, gotować razem, a potem wspólnie delektować posiłkiem”, dla tych którzy chcą walczyć z nadwagą prowadzącą do wielu groźnych chorób (od cukrzycy po nadciśnienie).

Zdaniem wydawnictwa jedność książka kucharska „Rodzina w dobrej formie. Jak zachować szczupłą sylwetkę i świetną kondycję. 150 łatwych wegetariańskich przepisów” „zawiera wiele oryginalnych przepisów na pikantne i słodkie potrawy dla dzieci i dorosłych. […] Potrawy zasmakują zarówno rodzicom, jak i najmłodszym dzieciom, ich przygotowanie nie sprawi trudności nawet tym osobom, które rozpoczynają swoją kulinarną przygodę z gotowaniem”. Autorkami pracy są dietetyczka Dagmar von Cramm i dyplomowany ekotrofolog Anna Paki – jest to bardzo ważne, bo dania bezmięsne też mogą prowadzić do otyłości i być bardzo niezdrowe, by dieta jarska była zdrowa, musi być odpowiednio skomponowana.

We wstępie do książki opisany jest problem otyłości u dzieci, tego, jaka powinna być waga naszego ciała, najlepszych dla dzieci produktów żywnościowych, roli rodziców w kształtowaniu kultury konsumpcji u dzieci, diety zapewniającej uczucie najedzenia, zdrowego trybu życia, roli węglowodanów, białek, tłuszczy i substancji balastowych w optymalnej diecie, wpływu diety wegetariańskiej i wegańskiej na dzieci, wykorzystaniu w kuchni części roślin dotychczas wyrzucanych, wykorzystaniu urządzeń kuchennych w gotowaniu.

W pierwszej części książki „wiosna i lato” czytelnicy znajdą przepisy na: napoje (z owoców, ziół, warzyw, chudego mleka), musli (z jogurtu, owoców, płatków), chrupiące placuszki (z kasz i pszenicy), chleb, kremy (słodkie i niesłodkie – czosnkowe, pomidorowe, jajeczne, o smaku pizzy), twarożki, przetwory z owoców, sałatki, puddingi, zapiekane marchewki w cieście, przekąski (z pieczonych plasterków marchwi, cukinii, kalafiorów, buraków), zupy warzywne, dania jednogarnkowe, ragout, dania z makaronem, kluski różnych rodzajów, paluszki (orkiszowe, grzybowe), kasze, sosy do obiadów, placki ziemniaczane, risotto, faszerowane warzywa, kasze, placki z kasz, musy z warzyw, kanapki, (na ciepło i zimno), warzywa na ciepło, desery lodowe, desery na ciepło i zimno. Rozdział zamyka cztery-tygodniowy plan wszystkich posiłków opisanych w pierwszym rozdziale.

W drugiej części „jesień i zima” opisane są: ciepłe napoje, owsianki z dodatkami, chleby, kremy do chleba, pieczone ciasta, kanapki, ciepłe przekąski (popcorn z rozmarynem i parmezanem na słono, chrupiąca pieczona kapusta włoska, czipsy z jarmużu, czipsy z batatów), zupy, naleśniki, dania na ciepło z warzyw i kasz, zupy orientalne, dania z mąki lub ryżu, placki na ciepło, dania z kasz, zapiekanki, warzywa na ciepło, pieczone warzywa, kremy, sosy, sałatki, tosty z warzywami, wrapy, ciasta z warzywami, sałatki z kaszą, placki ziemniaczane, gofry, desery na ciepło. Rozdział zamyka cztery-tygodniowy plan wszystkich posiłków opisanych w pierwszym rozdziale.

W trzeciej części książki kucharskiej z 150 postnymi daniami opisane są przepisy (na: pesto, mleczko sojowe i migdałowe, wywar warzywny, smarowidło z orzechów nerkowca), podane są porady czym zastąpić niezbędne dla naszego zdrowia mięso, jaki tłuszcze spożywać, opisane są zagrożenie ze strony cukru dla zdrowia, zamienniki mleka, różne rodzaje zbóż, substancje odżywcze zawarte w różnych pokarmach, wegańskie zamienniki w kuchni, alergie na różne pokarmy, niezbędne substancje odżywcze (witaminy, wapń, żelazo, cynk, jod, białka, tłuszcze), optymalna waga, porady jak sprawić by kuchnia jarska była atrakcyjna, porady jak przechowywać warzywa i owoce (zależnie od pory roku).

Publikacje kończy indeks alfabetyczny produktów odsyłający do poszczególnych przepisów oraz indeksy potraw bezglutenowych, bez laktozy, wegańskich. Każdy przepis ilustrowany jest apetycznym zdjęciem, ma listę składników i w punktach opisaną procedurę przygotowywania potrawy.

Jan Bodakowski
image

Brzydki. Biedny. Niedoceniony. Nielubiany.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości