Jan Bodakowski Jan Bodakowski
156
BLOG

Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku

Jan Bodakowski Jan Bodakowski Rozmaitości Obserwuj notkę 0

 

Jan Bodakowski

Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku

 

Wydana przez Zysk 386 stronicowa książka kucharska pani Biruty Markuzy „Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku” przybliża polskim czytelnikom kuchnie Chin, Indii, Indonezji, Singapuru, Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i Australii.

 

„Smak tropików” otwiera przed polskimi smakoszami świat nowych doznań kulinarnych, nowych smaków i produktów. Egzotyczną rzeczywistość znaną z filmów przygodowych i audycji podróżniczych.

 

Każdy rozdział poświęcony jest jednej z egzotycznych kuchni. Przepisy są poprzedzone wstępem opisującym kulturę kulinarną danego rejonu. Różnice między kuchniami regionalnymi, filozofie oraz rytuały jedzenia i gotowania, podstawowe produkty danej kuchni.

 

Każdy przepis ma znaczniki informujące o stopniu trudności, ilości osób dla której starczy zrobionej potrawy, czasie gotowania. Produkty potrzebne do egzotycznych potraw są najczęściej powszechnie dostępne w polskich sklepach i na lokalnych targowiskach. Autorka wymienia w przepisie składniki potrawy, kolejne etapy przygotowania dania, dodając użyteczne porady.

 

„Smak tropików” kończą egzotyczne przepisy na potrawy bożonarodzeniowe, i lista przypraw, owoców tropikalnych, i ich ewentualnych substytutów.

 

Autorka „Smaku tropików” jest absolwentką Akademii Sztuk Pięknych. Pracowała jak scenograf w polskim przemyśle filmowym. Dziś zarabia tłumaczeniami z angielskiego i litewskiego, malując, pisząc artykuły i książki kulinarne. Jest autorką kilku książek kulinarnych i podróżniczych. Jej ojciec Litwin pomimo swej niechęci do Polaków wolał żyć w PRL niż w ZSRR.

 

Jan Bodakowski

 

Brzydki. Biedny. Niedoceniony. Nielubiany.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości