10 obserwujących
439 notek
1870k odsłon
825 odsłon

Pokrzywa to przyjaciel! Właściwości zdrowotne i przepisy

Warto zacząć szanować pokrzywę zwyczajną.
Warto zacząć szanować pokrzywę zwyczajną.
Wykop Skomentuj18

Pokrzywa zwyczajna jest uważana za chwast i bardzo nielubiana ze względu na to, że parzy. Tymczasem niesłusznie ją niszczymy. Pokrzywa posiada bowiem mnóstwo właściwości, które poprawiają zdrowie i urodę.

Dlaczego pokrzywa parzy

Pokrzywa zwyczajna rośnie dosłownie wszędzie i między innymi dlatego tak jest niedoceniana. Wyrasta w lasach, parkach, ogrodach, na łąkach, piaskach, nieużytkach, nawet w pęknięciach betonu. Tymczasem to lek niemalże na wszystko, posiada niezwykłe właściwości uzdrawiające

Pokrzywa jest porośnięta krzemionkowymi twardymi włoskami. U ich podstawy znajduje się ampułka wypełniona toksycznymi związkami chemicznymi (histamina, acetylocholina, serotonina i kwas mrówkowy). To własnie włoski na pokrzywie jak igły przebijają skórę i wstrzykują toksyny, co powoduje pojawienie się pęcherzy i poczucie oparzenia. Dlatego pokrzywę najlepiej zrywać w gumowych rękawicach. 

dlaczego pokrzywa parzy
To te włoski na pokrzywie nas parzą. 

Właściwości prozdrowotne pokrzywy

Właściwości pokrzywy wynikają z jej składu. W zielu i liściach znajdziemy bogactwo witamin A, C, E i K, karoten, ksantofil, acetylocholinę, serotoninę, pochodne kumarynowe, np. skopoletynę, flawonoidy, kwas foliowy, sole mineralne takie jak - cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, krzem, potas, selen, sód, wapń i żelazo. 

Wysoka zawartość witaminy C i związków fenolowych sprawia, że pokrzywa wymiata z organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Pokrzywę można stosować przy leczeniu wielu chorób: alergii, cukrzycy, chorób układu krążenia, serca, a także przy leczeniu nowotworów czy schorzeń urologicznych.

Zawartość cynku, krzemu, miedzi i selenu sprawia, że pokrzywa pomaga w pielęgnowaniu urody. Poprawia wygląd cery, wzmacnia włosy i paznokcie. Oprócz tego oczyszcza organizm z kwasu moczowego i toksyn, wzmacnia odporność, poprawia przemianę materii.

właściwości zdrowotne pokrzywy
Najzdrowsze są młode listki pokrzywy.

Co leczy pokrzywa?

  • układ odpornościowy - zwiększa lub zmniejsza aktywność komórek odpornościowych organizmu, Wspomaga wytwarzanie w organizmie limfocytów typu T – komórek produkujących przeciwciała. Pobudza proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów oraz grzybów. 
  • układ kostny i stawowy - leczy reumatyzm, artretyzm, gościec i wszelkie bóle stawów.  Wzmacnia kości, ułatwia ich zrastanie i zapobiega osteoporozie!.
  • układ wydalniczy - oczyszcza, leczy i chroni nerki - pomaga w leczeniu kamicy nerkowej, skąpomoczu, stanów zapalnych nerek, pęcherza moczowego oraz dróg moczowych. Składniki zawarte w pokrzywie leczą stan też zapalny jelita grubego.
  • anemię - posiada właściwości krwiotwórcze. Zawiera mieszankę składników: kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K – a więc składników biorących udział w tworzeniu czerwonych krwinek i hemoglobiny.
  • alergię - działa przeciwalergicznie i zdecydowanie łagodzi objawy kataru siennego. 
  • starzenie się - zawiera mnóstwo antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie oraz mnóstwo chorób, w tym choroby serca i układu krążenia, choroby Parkinsona, Alzheimera, choroby oczu, nowotwory, cukrzycę itd.
  • otyłość - pokrzywa zawiera sekretynę – co aktywizuje pracę trzustki oraz wpływa na produkcję żółci przez wątrobę. Ułatwia i reguluje trawienie, przez co jest wsparciem dla osób, które pragną zgubić zbędne kilogramy. 

jak oczyścić organizm z toksyn
Pokrzywa oczyszcza organizm - po antybiotykoterapii, jak również wszelkich toksyn.

Pokrzywa w kuchni

Liście pokrzywy zalane gorącą wodą przestają parzyć, dzięki czemu swobodnie można je kroić i dodawać do sałatek, jajecznicy i innych potraw.

Herbata z pokrzywy

Z ok. 4 kilogramów zerwanej pokrzywy otrzymamy 1 kg suszu. Pokrzywy nie suszymy na słońcu, ponieważ może zżółknąć i stracić swoją wartość odżywczą i leczniczą. Najlepiej suszyć ją w suchym i przewiewnym miejscu w koszyku albo rozłożoną na flizelinie lub gazetach. Pokrzywę po wysuszeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Wsypujemy 4 łyżeczki suszu do szklanki i zalewamy je do 2/3 objętości naczynia wrzątkiem. Odstawiamy do zaparzenia na 3 do 5 minut. Herbata ma charakterystyczny ostry smak, możemy do wywaru dodać kilka listków mięty dla smaku. 


Herbata z pokrzywy
Herbata z pokrzywy jest bardzo zdrowa. 

Zupa pokrzywowa 

Bierzemy dwie garście pokrzywy. Myjemy ją i kroimy na grube kawałki. Jedną cebulę szatkujemy. Dla zagęszczenia zupy możemy do niej dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

W garnku o pojemności 2 l rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy poszatkowaną cebulę i przez ok. minut podsmażamy na małym ogniu, często mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną pokrzywę oraz ewentualnie ziemniaki. Chwilę podsmażamy. Zalewamy wszystko 1,5 l wody. Solimy, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po zdjęciu z ognia całość blendujemy, aby otrzymać krem. Doprawiamy solą, pieprzem bądź innymi przyprawami. 

Wykop Skomentuj18
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości