Niedoceniana pokrzywa. Chwast, który leczy

Pokrzywa uchodzi za chwast, tymczasem ma właściwości lecznicze. Fot. Pixabay
Pokrzywa uchodzi za chwast, tymczasem ma właściwości lecznicze. Fot. Pixabay

Sok z pokrzywy działa oczyszczająco i jest doskonały do detoksykacji organizmu. Płukanie włosów w pokrzywie przyspiesza ich wzrost. 

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) ze względu na powszechność występowania uważana jest za chwast. Jest to roślina zawierająca składniki lecznicze i pielęgnujące, m. in. są to witaminy A i C, wapń oraz siarka. Sok z pokrzywy działa detoksykująco, odwar jest doskonały do płukania włosów, a herbata z pokrzywy jest zalecana osobom ze schorzeniami układu moczowego. 

Pieczenie i swędzenie skóry wywołane kontaktem ze świeżymi liśćmi pokrzywy, spowodowane jest zawartym w pokrywających ich powierzchnię włoskach kwasie mrówkowym. Pokrzywa ma wszechstronne zastosowanie w fitoterapii (ziołolecznictwie), kosmetyce, kuchni, a nawet przemyśle. 

Składniki odżywcze i właściwości pokrzywy

Liście pokrzywy zawierają chlorofil, witaminy A, C, K i B2 oraz magnez, wapń, siarkę i żelazo. Ze względu na bogactwo składników odżywczych roślina ta traktowana jest jako panaceum na wiele dolegliwości i chorób. Wśród nich są m. in.:

  • kamica nerkowa i różnego typu schorzenia układu moczowego
  • reumatyzm
  • problemy trawienne
  • anemia
  • nadciśnienie tętnicze
  • biegunki
  • łupież
  • słabe, łamliwe i przerzedzające się włosy
  • trądzik
  • łagodny przerost gruczołu krokowego (prostaty)
  • obrzęki ciała, np. stóp
  • stany zapalne i infekcje
  • osłabienie
  • stres
  • bóle głowy
  • alergie
  • nadwaga
  • cellulit wodny
  • łojotokowe zapalenie skóry
  • łamliwe paznokcie

Ze względu na właściwości diuretyczne (moczopędne) pokrzywa zalecana jest również w kuracjach oczyszczających organizm z toksyn. 

Zobacz też: Pokrzywa jak viagra

W jakiej formie stosować pokrzywę?

Zawarty w pokrzywie chlorofil zwiększa przyswajalność żelaza oraz witamin: C i A, dzięki czemu pozytywnie wpływa na samopoczucie, dodając energii, niwelując skutki stresu, oraz znakomicie pielęgnuje skórę i włosy. Najlepiej przyswajalny jest ze świeżych liści pokrzywy (np. jako sałatka) bądź soku. Sok można kupić w sklepie zielarskim, aptece lub przyrządzić samodzielnie w sokowirówce. Napar z pokrzywy przygotowuje się z sypkiego suszu lub zawierających go saszetek. Po zalaniu wrzątkiem herbatę z pokrzywy zaparza się przez około 10 minut pod przykryciem. Warto pamiętać, że ziołowe napary należy wypijać lub zużywać do 2 godzin od przygotowania. Po tym czasie tracą swoje właściwości. 

Z pokrzywy można również przyrządzić odwar. W tym celu należy zalać susz letnią wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Odstawić do naciągnięcia. Odwar po przestudzeniu stosuje się do płukania włosów, kąpieli i przemywania skóry. 

Pokrzywa jest składnikiem wielu ziołowych mieszanek, można ją również kupić w postaci suplementu w tabletkach. 

Pokrzywa w kuchni i przemyśle

Ze względu na bogactwo składników odżywczych warto włączyć pokrzywę do jadłospisu. Ma ona lekko korzenny smak, który przypomina świeży szpinak. Sparzone wrzątkiem liście pokrzywy zostają pozbawione drażniących skórę właściwości i nadają się do jedzenia. Można przyrządzać z nich pyszne pesto, surówki, sałatki, kluseczki, gotować zupy, a nawet dodawać do kanapek. 

Z pokrzywy pozyskuje się bardzo wytrzymałe włókna, które są szeroko stosowane w przemyśle tekstylnym, m. in. do produkcji odzieży. 


© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.

Artykuł współfinansowany z funduszu prewencyjnego PZU.


Lubię to! Skomentuj3 Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości