Pokrzywa uchodzi za chwast, tymczasem ma właściwości lecznicze. Fot. Pixabay
Pokrzywa uchodzi za chwast, tymczasem ma właściwości lecznicze. Fot. Pixabay

Niedoceniana pokrzywa. Chwast, który leczy

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 3

Sok z pokrzywy działa oczyszczająco i jest doskonały do detoksykacji organizmu. Płukanie włosów w pokrzywie przyspiesza ich wzrost. 

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) ze względu na powszechność występowania uważana jest za chwast. Jest to roślina zawierająca składniki lecznicze i pielęgnujące, m. in. są to witaminy A i C, wapń oraz siarka. Sok z pokrzywy działa detoksykująco, odwar jest doskonały do płukania włosów, a herbata z pokrzywy jest zalecana osobom ze schorzeniami układu moczowego. 

Pieczenie i swędzenie skóry wywołane kontaktem ze świeżymi liśćmi pokrzywy, spowodowane jest zawartym w pokrywających ich powierzchnię włoskach kwasie mrówkowym. Pokrzywa ma wszechstronne zastosowanie w fitoterapii (ziołolecznictwie), kosmetyce, kuchni, a nawet przemyśle. 

Składniki odżywcze i właściwości pokrzywy

Liście pokrzywy zawierają chlorofil, witaminy A, C, K i B2 oraz magnez, wapń, siarkę i żelazo. Ze względu na bogactwo składników odżywczych roślina ta traktowana jest jako panaceum na wiele dolegliwości i chorób. Wśród nich są m. in.:

  • kamica nerkowa i różnego typu schorzenia układu moczowego
  • reumatyzm
  • problemy trawienne
  • anemia
  • nadciśnienie tętnicze
  • biegunki
  • łupież
  • słabe, łamliwe i przerzedzające się włosy
  • trądzik
  • łagodny przerost gruczołu krokowego (prostaty)
  • obrzęki ciała, np. stóp
  • stany zapalne i infekcje
  • osłabienie
  • stres
  • bóle głowy
  • alergie
  • nadwaga
  • cellulit wodny
  • łojotokowe zapalenie skóry
  • łamliwe paznokcie

Ze względu na właściwości diuretyczne (moczopędne) pokrzywa zalecana jest również w kuracjach oczyszczających organizm z toksyn. 

Zobacz też: Pokrzywa jak viagra

W jakiej formie stosować pokrzywę?

Zawarty w pokrzywie chlorofil zwiększa przyswajalność żelaza oraz witamin: C i A, dzięki czemu pozytywnie wpływa na samopoczucie, dodając energii, niwelując skutki stresu, oraz znakomicie pielęgnuje skórę i włosy. Najlepiej przyswajalny jest ze świeżych liści pokrzywy (np. jako sałatka) bądź soku. Sok można kupić w sklepie zielarskim, aptece lub przyrządzić samodzielnie w sokowirówce. Napar z pokrzywy przygotowuje się z sypkiego suszu lub zawierających go saszetek. Po zalaniu wrzątkiem herbatę z pokrzywy zaparza się przez około 10 minut pod przykryciem. Warto pamiętać, że ziołowe napary należy wypijać lub zużywać do 2 godzin od przygotowania. Po tym czasie tracą swoje właściwości. 

Z pokrzywy można również przyrządzić odwar. W tym celu należy zalać susz letnią wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Odstawić do naciągnięcia. Odwar po przestudzeniu stosuje się do płukania włosów, kąpieli i przemywania skóry. 

Pokrzywa jest składnikiem wielu ziołowych mieszanek, można ją również kupić w postaci suplementu w tabletkach. 

Pokrzywa w kuchni i przemyśle

Ze względu na bogactwo składników odżywczych warto włączyć pokrzywę do jadłospisu. Ma ona lekko korzenny smak, który przypomina świeży szpinak. Sparzone wrzątkiem liście pokrzywy zostają pozbawione drażniących skórę właściwości i nadają się do jedzenia. Można przyrządzać z nich pyszne pesto, surówki, sałatki, kluseczki, gotować zupy, a nawet dodawać do kanapek. 

Z pokrzywy pozyskuje się bardzo wytrzymałe włókna, które są szeroko stosowane w przemyśle tekstylnym, m. in. do produkcji odzieży. 


© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.

Artykuł współfinansowany z funduszu prewencyjnego PZU.


Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości