MarketNews MarketNews
67
BLOG

Polska inflacja czekoladowa najwyższa w Europie

MarketNews MarketNews Gospodarka Obserwuj notkę 0
Inflacja czekoladowa w Polsce była rekordowo wysoka. Jednak kakao na światowych rynkach potaniało od początku roku niemal o połowę, ale tej zmiany jeszcze nie widzimy w polskich sklepach. Możliwe, że zobaczymy niższe ceny, ale w grudniu.

Po kilku latach bardzo słabych pod względem produkcji sytuacja poprawiła się ostatnio, jednak nadal nie jest bliska rekordowym poziomom produkcji.


Dla inwestorów kakao jest niemal najgorszym surowcem w tym roku, gorzej ma się mrożony sok pomarańczowy – mówi w rozmowie z MarketNews24 Michał Stajniak, wicedyrektor Działu Analiz XTB. – Jest to przede wszystkim efekt słabego popytu na kakao. Pojawiła się nawet destrukcja popytu, a z taką mamy do czynienia, gdy cena jest zbyt wysoka i popyt zaczyna reagować drastycznym spadkiem. I takie spadki miały miejsce.

Ceny w okolicach 10 tys. USD/t dla producentów okazały się ekstremalnie wysokie, wiele spółek zaliczyło straty finansowe na produkcji swoich wyrobów. Producenci zareagowali obniżeniem produkcji, jednocześnie podnosząc ceny. Reakcja konsumentów była negatywna, co zwłaszcza dotyczy czekolady.

Spadek światowych cen dał nadzieję, że nie będziemy mieli już droższych wyrobów czekoladowych – komentuje ekspert XTB. – Jednak ceny akceptowalne dla producentów nie tylko w Polsce, ale i w Europie można oceniać na 4 000 – 5 000 USD za tonę, co historycznie i tak byłoby relatywnie wysoką ceną.

Na naszym rynku proces dostosowywania się producentów do sytuacji to nie tylko wyższe ceny wyrobów, ale także zmniejszenie standardowej tabliczki czekolady ze 100 g do 80 g. Pojawiło się zjawisko shrinkflacji, w którym producenci zmniejszają ilość produktu w opakowaniu przy zachowaniu dotychczasowej ceny.

Inflacja czekoladowa w Polsce była najwyższa w Europie w okresie ostatnich pięciu lat – dodaje M.Stajniak z XTB. – Polska należy do największych producentów czekolady, a więc sytuacja działała na niekorzyść rodzimych firm.

Bardzo silny złoty sprawił, że kakao stało się bardziej dostępne dla polskich firm. A teraz czekamy na szczyt sezonu zbiorów kakao, efekty poznamy w listopadzie i grudniu. I wtedy okaże się czy czekolada stanieje.

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj Obserwuj notkę
MarketNews
O mnie MarketNews

W MarketNews24 codziennie emitujemy depesze z najważniejszymi informacjami z rynku, które można obejrzeć, przeczytać i usłyszeć. Pracuje dla nas zespół doświadczonych reporterów i dziennikarzy.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Gospodarka