Łasuch Łasuch
81
BLOG

Porco al forno – zapiekana wieprzowina z warzywami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Zapiekanki to dobra rzecz, kazdy to przyzna. Przepisyna nie nie są zbyt skomplikowane, więc dzisiaj zapiekanka z Portugalii:

Porco al forno – zapiekana wieprzowina z warzywami

Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 525 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 40 dag wieprzowiny
  • 50 dag gotowanych ziemniaków
  • brokuł
  • 50 dag pomidorków czereśniowych
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/8 l białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • sól
  • łyżeczka piri piri lub suszonego chili
  • 4 listki laurowe
  • 5 dag bułki tartej

Etapy przygotowania

Mięso i ziemniaki pokroić na małe kawałki. Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Pomidorki umyć, czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć mięso, dodać ziemniaki i smażyć jeszcze ok. 5 minut. Dodać czosnek, podsmażyć, zamieszać, zalać winem.

Różyczki brokuła zblanszować w osolonym wrzątku, by podczas pieczenia zachowały naturalny kolor, zahartować w zimnej wodzie, osączyć.

Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwki, natkę, liście laurowe, przyprawić łyżeczką chili oraz solą, ułożyć w natłuszczonej żaroodpornej formie. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć formę z pieca, potrawę posypać bułka tarta, skropić resztą oliwy i dalej zapiekać, aż się pięknie zrumieni.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości