Zapiekanki to dobra rzecz, kazdy to przyzna. Przepisyna nie nie są zbyt skomplikowane, więc dzisiaj zapiekanka z Portugalii:
Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 525 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 40 dag wieprzowiny
- 50 dag gotowanych ziemniaków
- brokuł
- 50 dag pomidorków czereśniowych
- 4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 5 łyżek oliwy
- 1/8 l białego wytrawnego wina
- 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
- sól
- łyżeczka piri piri lub suszonego chili
- 4 listki laurowe
- 5 dag bułki tartej
Etapy przygotowania
Mięso i ziemniaki pokroić na małe kawałki. Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Pomidorki umyć, czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć mięso, dodać ziemniaki i smażyć jeszcze ok. 5 minut. Dodać czosnek, podsmażyć, zamieszać, zalać winem.
Różyczki brokuła zblanszować w osolonym wrzątku, by podczas pieczenia zachowały naturalny kolor, zahartować w zimnej wodzie, osączyć.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwki, natkę, liście laurowe, przyprawić łyżeczką chili oraz solą, ułożyć w natłuszczonej żaroodpornej formie. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć formę z pieca, potrawę posypać bułka tarta, skropić resztą oliwy i dalej zapiekać, aż się pięknie zrumieni.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości