Poniedziałek zaczynamy jesiennie, znany cykl przepisy z grzybami. Przy okazji przepis na naleśniki.
Naleśniki z grzybowo-paprykowym farszem
Czas przygotowania: 35 minut
Kaloryczność: 180 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 30 dag dowolnych grzybów
- czerwona i żółta papryka
- olej do smażenia
- 3 łyżki masła
- po szklance mleka i wody
- mąka (tyle, by uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany)
- jajko
- sól
- pieprz
Etapy przygotowania
■ Grzyby oczyścić, umyć, pokroić. Udusić na łyżce oleju wraz z łyżką masła. Gdy będą miękkie, dodać pokrojone w kostkę papryki i dusić jeszcze kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem, przykryć i odstawić.
■ Mleko, wodę, mąkę, jajko i szczyptę soli zmiksować, odstawić na 20 minut. Na oleju smażyć cienkie
naleśniki. Na każdym placku układać po 1–2 łyżki farszu grzybowego, składać w trójkąty. Każdy naleśnik zrumienić z obu stron na gorącym maśle z dodatkiem oleju (dzięki temu masło się nie przypali). Podawać z dowolną surówką.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości