Piatek. Cieszymy się, tak? :) jasne. Dziś przepis na zapiekankii jednocześnie przepis z cyklu przepisy z grzybami. jednym słowem przepisy kulinarne warte polecenia :)
Czas przygotowania: 50 minut
Czas zapiekania: 20 minut
Kaloryczność: 230 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 40 dag podgrzybków (lub innych grzybów leśnych)
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki szczypiorku
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- masło do formy
- 15 dag twardej fety
- sól
- pieprz
Etapy przygotowania
Kaszę przelać wrzątkiem, odcedzić. Zagotować bulion z łyżką masła. Wsypać kaszę, ciągle mieszając,
doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować, aż całkowicie wchłonie bulion.
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Cebule obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić grzyby, skropić sosem sojowym, dodać szczypiorek i skórkę cytrynową, oprószyć solą i pieprzem, dusić ok. 15 minut, mieszając co jakiś czas.
Grzyby przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni zeszklić cebulę na pozostałym maśle. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami: kaszę, cebulę, kaszę, grzyby i kaszę. Wierzch
posypać pokruszoną fetą. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 180°C.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości