Łasuch Łasuch
97
BLOG

Zapiekanka z kaszy jaglanej z podgrzybkami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Piatek. Cieszymy się, tak? :) jasne. Dziś przepis na zapiekankii jednocześnie przepis  z cyklu przepisy z grzybami. jednym słowem przepisy kulinarne warte polecenia :)

Zapiekanka z kaszy jaglanej z podgrzybkami

Czas przygotowania: 50 minut
Czas zapiekania: 20 minut
Kaloryczność: 230 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag podgrzybków (lub innych grzybów leśnych)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • masło do formy
  • 15 dag twardej fety
  • sól
  • pieprz

Etapy przygotowania


Kaszę przelać wrzątkiem, odcedzić. Zagotować bulion z łyżką masła. Wsypać kaszę, ciągle mieszając,
doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować, aż całkowicie wchłonie bulion.

Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Cebule obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić grzyby, skropić sosem sojowym, dodać szczypiorek i skórkę cytrynową, oprószyć solą i pieprzem, dusić ok. 15 minut, mieszając co jakiś czas.

Grzyby przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni zeszklić cebulę na pozostałym maśle. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami: kaszę, cebulę, kaszę, grzyby i kaszę. Wierzch
posypać pokruszoną fetą. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 180°C.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości