Ostatnio miałem maraton mielonych, a co, lubię :) i doszedłem do takiego wniosku - mielone, jak mielone, ale najważniejszy do nich jest sos! Ostatnio dawałem sos tatarski i w połączeniu z mielonymi smakuje naprawdę dobrze. Bo kotlety mielone same w sobie są zupełnie zwyczajne, ale jak dodać do nich sos tatarski to nabierają zupełnie innego wyrazu. I dlatego jeszcze raz powtórzę wam przepis na sos tatarski.
Składniki na sos:
1 szklanka majonezu, 2 czubate łyżki jogurtu, pół pęczka drobnego szczypiorku, 3 jajka ugotowane na twardo, 6 średnich ogórków konserwowych, 8 marynowanych grzybków, ząbek czosnku, sól, pieprz.
Wykonanie:
Kroimy w bardzo drobna kostkę: jajka, grzybki i ogórki. Drobno siekamy szczypiorek, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy z majonezem i jogurtem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos tatarski najlepszy jest zimny więc wstawiamy go na godzinę do lodówki.