Łasuch Łasuch
339
BLOG

Pieczona wieprzowina

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 7

I znowu  dzisiaj przepis na schab pieczony. Wszystkich wątpiących w swoje siły proszę o pełną mobilizację, zakupienie potrzebnych składników i do dzieła. Banalnie proste przygotowanie i schab pieczony gotowy.  Także do dzieła, choć ostatnio chodiz mi po głowie, żeby pomyśleć o koszernej kuchni, bo podobno zdrowsza. Ale jak tu się pozbyć wieprzowiny z kuchni? Ciężka sprawa...

Schab pieczony



Składniki:

2kg młodego schabu wieprzowego, 4 ząbki czosnku, 8 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, sól, pieprz, pół łyżeczki papryki ostrej mielonej, łyżeczka papryki słodkiej mielonej, ocet balsamiczny, olej kujawski.

Sposób przygotowania:

Umyte mięso solimy, smarujemy przygotowaną wg przepisu marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.

Przepis na marynatę:  pół szklanki oleju, 2 łyżki octu balsamicznego, rozgniecione w moździerzu: ziele angielskie, pieprz, obie papryki, pokruszone liście laurowe i czosnek.

Następnego dnia  schab pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym w temperaturze 200 stopni ok. 1,5 godziny podlewając wodą.

Smacznego.

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości