Łasuch Łasuch
614
BLOG

Pyszne ciasto ze śliwkami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 11

Śliwek całe mnóstwo stąd chyba nie zaskoczę przepisem na ciasto ze śliwkami. Najprostsze i zarazem najsmaczniejsze, znikające dosłownie w kilka chwil z talerza – takie jest własnie ciasto ze śliwkami. Polecam.

Ciasto ze śliwkami



Składniki:

20 dojrzałych śliwek węgierek, 2 szklanki mąki, ½  szklanki cukru, ½  kostki margaryny, ½ opakowania proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 jajko, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 2 szklanki mleka, bita śmietana.

Sposób wykonania:

Umyte śliwki osuszyć przy pomocy ręczników papierowych i podzielić na połówki usuwając z nich pestki.
Wyrobić ciasto z mąki, cukru, proszku do pieczenia, soli, jajka i margaryny. Jak będzie odklejało się od rąk to znaczy, że jest gotowe i wkłądamy je do lodówki na 1-2 godziny.
Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Tortownicę wyłożyć rozwałkowanym na kształt koła ciastem (użyć 2/3 ciasta), na to wylać budyń waniliowy, ułożyć połówki śliwek, posypać odrobiną cukru (może być brązowy) i pozostałym utartym na tarce o grubych oczkach  ciastem posypać wierzch.
Ciasto piec w temperaturze 180oC ok. 40 minut.
Upieczone, wystudzone ciasto udekorować bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem (jak kto woli).
Życzę smacznego

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości